Door naar de hoofd inhoud

De Brandweerrijschool

6 april 2021

Vanaf dinsdag 6 april starten de brandweerchauffeurs van Brandweer IJsselland met een nieuw programma: de Brandweerrijschool. Een onderdeel van het programma is de praktijkles, waarin de chauffeur oefent op het rijden met sirene en zwaailichten.

De praktijklessen starten vanaf de kazerne in Raalte en Zwolle. Het kan dus voorkomen dat er een brandweerauto voorbij komt met sirenes en zwaailichten, terwijl er geen incident is.

Chauffeur Marco Kappert vertelt

Marco Kappert is al zeventien jaar chauffeur bij Brandweer IJsselland. “Als ik achterin mijn voertuig kijk en ik zie dat de bemanning zich op zijn gemak voelt, weet ik dat ik mijn taak bekwaam en beheerst uitvoer. Dat geeft een enorme kick. Natuurlijk komt er stress bij kijken, maar door veel oefenen en ervaring in de praktijk krijg je die stress onder controle. Op onze post kan ik gelukkig veel oefenen, maar je moet wel zelf je ontwikkelpunten aangeven en die dan ook aanpakken. Want tijdens een uitruk ben jij de eerste die in actie moet komen en dat is een hele verantwoordelijkheid. Dan moet je er staan. In feite ben je de levensverzekering van de bemanning. De bijscholing, daar kijk ik wel naar uit. Ik ben inmiddels 17 jaar chauffeur, maar ook ik kan nog steeds leren en mezelf verbeteren.”

Brandweerchauffeur is wat mij betreft de allermooiste functie binnen de brandweer. Zodra je pieper gaat, heb je nog maar één doel: je collega’s veilig en snel naar het incident brengen. 

Marco Kappert, brandweerchauffeur

Het programma van de Brandweerrijschool

Als brandweerchauffeur heb je één doel: met het brandweervoertuig verantwoord en veilig aankomen op de plaats van het incident. Om de kennis en kunde bij te houden is bijscholing erg belangrijk. De Brandweerrijschool is een initiatief van zes veiligheidsregio’s uit District Oost, samen met Brandweeropleidingen BOGO. Het programma duurt vier jaar en in dat programma wordt jaarlijks getoetst op actuele wet- en regelgeving. Een ander belangrijk onderdeel is de jaarlijkse praktijkles. Tenslotte worden situaties die in de praktijk moeilijk te trainen zijn, met behulp van een rijsimulator geoefend.

Wat moet je doen bij sirene en zwaailichten

Het is niet zichtbaar wanneer een chauffeur aan het oefenen is of daadwerkelijk onderweg is naar een incident. Daarom is het belangrijk om altijd op de juiste manier te reageren als er een brandweerauto met sirene en zwaailichten aankomt:

  • Blijf kalm en rustig;
  • Laat de brandweerauto zoveel mogelijk zelf zijn weg zoeken;
  • Kijk naar de mogelijkheden om ruimte te maken, wijk alleen uit als het kan;
  • Rijd je op een rotonde? Blijf dan op de rotonde rijden tot de brandweerauto de rotonde heeft verlaten;
  • Kies wat je gaat doen en blijf bij die keuze;
  • Overtreed geen verkeersregels.

Meer informatie en advies vind je op www.zwaailichtensirene.nl