Door naar de hoofd inhoud

Interregionale burenhulp in Kuinre

18 september 2023
vier brandweermannen op een brug

Gerard (54) heeft de brandweergenen van zijn opa doorgegeven aan zoons Albert Jan (26) en Evert (24). Inmiddels is schoonzoon Marco (27) ook begonnen aan de opleiding voor manschap. Ze zitten bij verschillende kazernes en doen ook niet moeilijk over interregionale burenhulp.

Gerard is al 27 jaar bij post Kuinre en is manschap, schipper en bevelvoerder. Af en toe is hij als bevelvoerder ‘vakantiekracht’ bij buurkazerne Scherpenzeel (Friesland). Evert werkt in Scherpenzeel en rukt daar ook uit. Thuis in Kuinre is hij manschap en schipper. Albert Jan woont in Oldemarkt en is daar manschap en chauffeur in opleiding. Hij werkt in Echten (Friesland) en rukt daar ook uit. Marco woont in Oldemarkt en volgt de opleiding in Emmeloord (Flevoland). Daar werkt hij ook maar hij heeft nog geen plannen om daar vrijwilliger te worden.

Ze vragen eerst of het geld kost

Met al die verschillende kazernes binnen de familie merken ze daar ook wel verschillen tussen. Kuinre heeft een oudere ploeg met meer rust en ervaring en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. In Scherpenzeel zit een jonge, gedreven ploeg vol energie. Ook tussen de dorpen merken ze verschil. In Oldemarkt is het geen punt om de brandweer te bellen. In Kuinre doen ze dat niet zo snel. Daar lossen ze het liever zelf op. En als ze bellen vragen ze soms eerst of het geld kost.

Hooivork

Het gebeurt niet vaak dat ze samen uitrukken. Een enkele keer komt dat voor bij een grotere brand of als er een uitruk is voor de boot. Die ligt in Ossenzijl en wordt bezet door vrijwilligers van Kuinre en Oldemarkt. Zeker in de maaiperiode waarbij het rietafval in De Wieden wordt aangestoken, wordt de boot ingezet. Dat aansteken is bewust maar mensen die dat niet weten bellen toch vaak de brandweer. Vanwege al het water wordt de boot gealarmeerd. Meestal is de brand dus legaal, maar een enkele keer gebeurt het zonder vergunning. Dan kan het zomaar gebeuren dat je als hulpverleners wordt opgewacht door een boze rietteler met hooivork.

Pick-up

Heel veel uitrukken hebben ze niet, maar als er iets is dan is het meestal wel serieus. Zoals de brand niet zo lang geleden bij recreatiecentrum De Kluft in Ossenzijl. Dat was Everts eerste echte brand en meteen één samen met zijn vader en broer. Een ander incident dat is bijgebleven is een hulpverlening in Kuinre. Een bewoner had wat teveel gedronken en mocht van zijn vrouw het huis niet meer in. Vervolgens is hij in zijn pick-up gestapt en dwars door de voorgevel de woonkamer gereden. Het commentaar van de man: “Ik mag toch zeker wel mijn eigen huis binnen rijden.” Een mooi incident maar het mooiste is toch om samen uit te rukken.

Verhalen

Benieuwd naar meer familieverhalen? Lees bijvoorbeeld meer over Kevin (34) en Dennis (31) Boerdijk. Zij zijn allebei manschap in Heino. Dennis is daarnaast ploegleider. Kevin zit in de verzorgingsploeg, is sinds kort chauffeur en hij is ook regiovrijwilliger in Zwolle.