Door naar de hoofd inhoud

Familieportret: broers manschap in Heino

13 juni 2022

Kevin (34) en Dennis (31) Boerdijk zijn allebei manschap in Heino. Dennis is daarnaast ploegleider. Kevin zit in de verzorgingsploeg, is sinds kort chauffeur en hij is ook regiovrijwilliger in Zwolle.

Beide broers vonden de brandweer altijd wel interessant, maar van aanmelden kwam het niet. Totdat Kevin bij een zaalvoetbalwedstrijd door de coach van de tegenpartij gevraagd werd of de brandweer niet iets voor hem was. Uiteindelijk ging hij naar een oefenavond en zo is hij erin gerold. Dat is nu zo’n elf jaar geleden. Dennis was toen net bezig met een opleiding voor zijn werk bij een installatiebedrijf. Twee opleidingen tegelijk zag hij niet zitten. Toen hij klaar was met zijn opleiding zocht de brandweer opnieuw mensen. En zo was hij in 2016 ook gediplomeerd manschap.

Jij blijft zitten

De eerste uitruk van Dennis was een schuurbrand. De inzet zelf verliep vlekkeloos, maar de weg daarnaartoe was dat niet helemaal. Dennis vergat namelijk zijn helm. Gelukkig bood de chauffeur
uitkomst: hij leende de zijne uit. Kevins eerste uitruk was naar een rietgedekte woning die tot de grond toe afbrandde. Verder rukken ze regelmatig uit voor een auto te water. En ze hebben de nodige ervaring met het redden van dieren uit mestkelders. Dennis heeft al eens een beer op zich af zien stormen in zo’n kelder en Kevin heeft een paar dagen gestonken nadat hij mest in zijn pak kreeg omdat het lek was.

Tradities in Heino

Inmiddels dus de nodige ervaring rijker. Ook privé: Dennis heeft twee kleine kinderen en bij Kevin is de eerste onderweg. Binnenkort wordt dus het zelfgemaakte geboortebord weer uit de opslag gehaald. Bij elke geboorte wordt dit bord in de tuin van de collega gezet. Dat hoort erbij in Heino. Net als de jaarlijkse feestdag, avondjes bowlen en ‘De gouden laars’. Dat laatste is de zeskamp samen met Raalte, Luttenberg en Heeten waarbij elke post een spel bedenkt. Ze rijden de regio door om elk spel zo goed mogelijk te scoren. Maar eigenlijk gaat het om de spareribs na afloop.

Koude kerstkalkoen

Samen bij de brandweer is ook wel eens lastig. Zo ging een aantal jaren geleden de pieper tijdens het kerstdiner. Hun moeder had uren in de keuken gestaan om de familie een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Het vlees was net gesneden toen de piepers gingen en weg waren de broers. Gelukkig was het geen langdurige inzet en konden ze al snel weer aansluiten.