Door naar de hoofd inhoud

Code geel: buien en zware windstoten

7 januari 2019
landkaart nederland geel groen

In de loop van de nacht naar dinsdag 8 januari worden er in de kustprovincies en later ook landinwaarts in de noordelijke helft, zware windstoten uit een noordwestelijke richting verwacht van 80-90 km/uur. Het KNMI heeft daarom code geel afgegeven. Dinsdagavond nemen de windstoten in kracht af. Wie bel je bij overlast of schade?

Het KNMI verwacht dinsdag 8 januari buien en zware windstoten tot ca. 80 kilometer per uur. Het KNMI heeft daarom een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden: code geel. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hierdoor hinder ondervinden Wees dus alert.

Wie bel je bij overlast of schade?

Bij een zware windstoten en/of storm krijgt de meldkamer veel telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voor je de meldkamer kunt bereiken.

Bij acuut gevaar, zoals instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten of een boom die op de openbare weg valt, bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, zoals een omgevallen boom in de berm? Neem dan contact op met je gemeente.

Actuele weersverwachting

De meest actuele weersverwachting lees je hier https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/overijssel.