Door naar de hoofd inhoud

Code oranje vanwege zware windstoten

5 juli 2023

Vanochtend komen in Overijssel zware windstoten voor. In het noordelijke deel van onze regio geldt daarom code oranje. In het overige deel geldt code geel. Elders in Nederland geldt zelfs code rood, onder andere in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland. Daar komen zeer zware windstoten voor van 100-120 km/u. In de eerste helft van de middag neemt de wind weer af. De wind waait uit het westen.

Vanwege de zware windstoten kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Bij storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken. Meer lezen over wat je moet doen bij storm, regen, onweer en wateroverlast? Bekijk dan deze pagina.