Wat te doen bij technologische storingen?

Technologie: we zijn er inmiddels flink afhankelijk van. We verwijzen naar websites voor meer informatie en rekenen erop dat iedereen altijd bereikbaar is. Maar wat als de techniek wegvalt? Bijvoorbeeld door een stroomstoring. En hoe veilig is het om altijd in verbinding te staan met elkaar. Heb jij jouw digitale informatie goed beveiligd?

 

Uitval van stroom of water door een storing

Kleine verstoringen bij de uitval van stroom of water zijn over het algemeen goed te overzien. Als het kort duurt kun je zelf maatregelen nemen en is de leverancier van de stroom of het water hard aan het werk om de verstoring te verhelpen. Duurt het langer, dan komen de hulpdiensten in actie. Wil je weten wat zij doen of wat je zelf kunt doen? Ga dan naar de pagina’s Wat te doen bij stroomuitval en Wat te doen bij uitval van drinkwater.

 

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity heeft te maken met computerbeveiliging, noodherstel en het wegwijs maken van gebruikers. Door firewalls en wachtwoorden in te stellen, je digitale gegevens privé te houden en alert te zijn op afwijkingen kun je zelf al veel leed voorkomen. Beveilig alle apparaten, zoals computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

 

Wat kan ik doen om voorbereid te zijn?

  • Maak regelmatig backups van je bestanden. Denk daarbij niet alleen aan je computer, maar ook de foto’s en bestanden op telefoon en tablet.
  • Draai regelmatig updates van de software op apparaten. Zo voorkom je dat virussen gebruik maken van de kwetsbaarheden in oude versies van programma’s.
  • Klik niet zomaar op bijlagen of links in e-mails of Whatsapp berichten en leer valse berichten herkennen. Criminelen proberen met dit soort berichten persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op je computer te installeren.
  • Ga veilig om met je wachtwoorden. Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte en eenvoudige wachtwoorden. Je kunt ook gebruik maken van een wachtwoordmanager.

Wat als… we gehackt worden?

Stel de stroom valt uit… wat werkt er dan niet?
Welke gevolgen heeft dat voor kleine en grote ondernemingen en wat doen zij om dat op te lossen?

Informatie maakt ons kwetsbaar

Je kunt niet uitsluiten dat je dierbaarste privéinformatie op een dag wordt gehackt en openbaar wordt. Bedenk daarom wat je opslaat, waar en voor hoe lang.

Dit doet de overheid

De overheid wil dat mensen en organisaties met vertrouwen online kunnen zijn. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) Het NCSC adviseert hoe jij je tegen digitale gevaren kunt beschermen. Op de website Veilig Internetten vind je meer informatie over bijvoorbeeld basisveiligheid of online winkelen.

Nepnieuws

Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig berichten, foto’s en video’s plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden en een gefundeerde mening te vormen. Meer weten? Ga dan naar onze informatiepagina over ‘nepnieuws’.