Door naar de hoofd inhoud

Dagelijks meerdere meldingen over koolmonoxidevergiftiging

4 februari 2019
teddy beer

Uit een recent gehouden enquête van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat 85% van de mensen denkt géén risico te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Ook komt naar voren dat een derde niet weet hoe hij een koolmonoxidevergiftiging voorkomt. Een schril contrast met de praktijk.

“Het feit dat er dagelijks meerdere meldingen van koolmonoxide bij de brandweer binnenkomen is zorgelijk. Wij brengen nu in kaart hoeveel incidenten er in alle 25 veiligheidsregio’s plaatsvinden”, vertelt Jet Vroege – Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland. ‘’Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. .”

Koolmonoxidemelder redt levens

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het is zeer giftig en je ruikt, ziet en proeft het niet. Het is daarom belangrijk dat iedereen een koolmonoxidemelder ophangt, op de juiste plaats. Niet alleen bij geisers en gaskachels, maar ook bij (moderne) cv-ketels. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan geen koolmonoxidemelder in huis te hebben. Vroege: “Dat is zorgwekkend. Alleen een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide.’’

Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit klopt niet: koolmonoxide is iets lichter dan lucht en uit onderzoek blijkt dat koolmonoxide met de warme lucht uit het verbrandingstoestel stijgt. Plaats de koolmonoxidemelder daarom in de ruimte van het verbrandingstoestel hoog aan het plafond. In de overige ruimtes op ademhoogte.

Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend installateur en je huis 24 uur per dag en 7 dagen per week te ventileren. Met deze maatregelen kun je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Meer informatie

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest, waar je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen en voorkomen, vind je op www.brandweer.nl/koolmonoxide.