Door naar de hoofd inhoud

Communicatieadviseur Bianca: samenwerking met gemeenten

1 oktober 2020
Bianca belt

Bianca werkt als strategisch communicatieadviseur bij Veiligheidsregio IJsselland en is sinds maart 2020 betrokken bij het corona crisisteam. “We werken als veiligheidsregio intensief samen met de gemeenten.”

Bianca, volgens mij had je een hele diverse werkweek. Is dat altijd zo?

“Mijn werk is inderdaad iedere dag anders en verschilt per week in tijd. Op papier werk ik 28 uur, maar soms zijn er weken zoals deze waarbij ik daar ruim overheen ga. Dat hoort erbij en mijn werk als adviseur vraagt flexibiliteit. Hoe naar deze coronacrisis ook is, werkinhoudelijk is het voor mij erg interessant om te doen. Ik leer hier zoveel van en kan nu juist het vak crisiscommunicatie uitoefenen. We hebben te maken met veel verschillende doelgroepen en veiligheidspartners. Dat betekent dat we, zeker in het begin van de crisis en nu weer, snel moeten schakelen. We werken als veiligheidsregio intensief samen met de gemeenten. Het is een crisis waar we samen voor een langere periode midden in staan.”

Goede taakverdeling

Bianca’s team is inmiddels zeven vrouw sterk. Een deel van hen heeft net als zij ook een piketfunctie.

“We hebben in ons team direct aan het begin van deze crisis de taken verdeeld. Ik ben strategisch communicatieadviseur voor zowel het Regionaal Operationeel Team (ROT) als het Regionaal Beleidsteam (RBT). Beiden komen tweewekelijks bij elkaar om te bespreken wat er regionaal speelt en welke besluiten daarop worden genomen.

Twee andere adviseurs zijn gekoppeld aan de interne communicatie en acties vanuit de GHOR. De overige teamleden richten zich op online media, afstemming en reguliere projecten. Die laatste gaan, ondanks corona, ook waar mogelijk door voor onze medewerkers.”

Regionaal initiatief: CoronaMonitor

We zien op de website en via de social media kanalen nieuwe initiatieven, zoals de CoronaMonitor. Dat lijkt anders dan in het begin van de crisis.

“Dat kan kloppen. In het voorjaar volgden we de landelijke lijn en ‘overkwam’ de crisis ons. Er werden toen vooral veel vragen gesteld voor meer informatie. Wat mag wel of niet? Inmiddels zie je dat er meer behoefte is aan regionale uitleg en daar willen we meer op inspelen. De CoronaMonitor in samenwerking met GGD IJsselland is daar een voorbeeld van. Ook CoronaActueel is sinds vorige week te vinden op onze website en geeft iedere maandag, woensdag en vrijdag een nieuw beeld. Ook tijdens het tweewekelijkse persmoment geven onze directeur Arjan Mengerink, voorzitter Peter Snijders en directeur publieke gezondheid Rianne van den Berg meer informatie over onze regio.”

Groot netwerk

Een jong gezin, een crisis, piketdiensten… hoe regel je dat allemaal?

“Iedere zeven weken draai ik een week dag en nacht piket en staat mijn pager aan. Ik heb een groot netwerk om me heen, dus ik kan direct weg als het moet. Mijn partner en eventueel familie zorgen dan voor ons gezin. In de praktijk betekent het dat ze die piketweek goed bereikbaar zijn.  Als ik gewoon drukkere werkweken heb, moet ik altijd kijken wat mogelijk is. Gelukkig heb ik een fijne familie maar ik verschuif het werk ook weleens naar de avonden als de kinderen op bed liggen.

En we werken in het team heel nauw samen. Communicatie in een crisisorganisatie doe je echt samen, dus we zijn heel flexibel naar elkaar en kunnen altijd op elkaar rekenen.  Mijn teamleden zijn inhoudelijk erg sterk maar ook qua sfeer en instelling werken we heel fijn samen. En dat maakt het voor mij mogelijk om met een druk gezin toch zo’n leuke functie als communicatieadviseur in te vullen..”

Houd onze Stories in de gaten. Volgende week komt er weer een andere collega in beeld!