Door naar de hoofd inhoud

Brandweerman Robin: het liefste in de aanvalsploeg

15 oktober 2020
Robin-ademlucht

Robin werkt als beroeps manschap, chauffeur, voertuigbedienaar én duiker op kazerne Deventer. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger en LAV’er (Lokaal Aanspreekpunt Vakbekwaamheid) in Wijhe.

Robin, kun je nog wat meer vertellen over jouw werk als beroeps én vrijwillig brandweerman?

“De dag die je zag, had ik een 24-uursdienst. Dat betekent dat ik letterlijk 24 uur in en rond de kazerne ben met mijn ploeg. Onze ploeg bestaat uit dertien personen, maar we hebben met acht collega’s tegelijkertijd dienst. We zitten met zes collega’s op de tankautospuit en duikwagen. De andere twee manschappen zitten op het redvoertuig (hoogwerker) en de overige bijzondere voertuigen. De nummers, duiker 2 en waterploeg 3, komen overeen met de taken die je doet en iedere dienst heb je een ander nummer en dus andere taken. Je begrijpt dat ik natuurlijk het liefst in de aanvalsploeg zit!

Als vrijwilliger ben ik oproepbaar wanneer ik geen dienst als beroeps draai. Dat is wel afhankelijk van mijn beschikbaarheid. Als mijn kindjes bij me zijn, dan reageer ik niet op een oproep. Dat geef ik dan uiteraard wel van tevoren aan in het rooster van mijn ploeg. Daarnaast zet ik de oefeningen klaar voor mijn collega’s. ”

Verschillen en overeenkomsten

Beroeps en vrijwillig brandweerman, merk je daarin verschil?

“Als vrijwilliger kan je overal staan bij een oproep, bijvoorbeeld in de supermarkt en dan gaat mijn adrenaline toch sneller stromen om op tijd bij de post te zijn. Tijdens een beroepsdienst ren ik net zo hard, maar ben ik dichter bij de wagen en mijn kleding. Ik vind de combinatie erg leuk en het werken in een beroepsploeg is mijn jongensdroom. Tussen de ploegen zelf merk ik minder verschil. Je weet in beide ploegen wat je aan elkaar hebt, maakt het gezellig en deelt lief en leed met elkaar.”

Taken en verantwoordelijkheden

We zagen aan het begin de briefing en even verderop het ‘afhijsen’. Wat deden jullie daar?

“Iedere dienst start met een briefing. De informatie wordt vóór de dienst al met ons gedeeld, onder andere via de Briefingapp. Tijdens de briefing bespreken we wegwerkzaamheden, bijzonderheden in de stad, eventuele evenementen en het wel en wee van de ploeg. De bevelvoerder neemt daarin het woord.

Dat afhijsen klinkt wel wat grof, hè? Het betekent dat we ambulancepersoneel op hun verzoek helpen in het vervoeren van een patiënt. Het gebeurt best vaak en de redenen lopen uiteen: reanimatie, een bevalling of smal trappengat. Tilassistentie kan ook, als de hoogwerker niet bij het pand in kan worden gezet. In de Stories zag je een inzet in Olst. Daarbij werd onze hoogwerker ingezet en de tankautospuit van Olst. De collega’s in Olst maken dan het pad vrij, door bijvoorbeeld een deur of raam te verwijderen. De korf van de hoogwerker gaat omhoog met een bak waar de patiënt horizontaal in komt te liggen. Eenmaal beneden dragen we de zorg weer over aan de ambulance.”

Helpen van mens en dier

Wat spreekt je nou het meeste aan in je werk?

“Het helpen van mens en dier, het hulpverlenen en natuurlijk het blussen van branden. Bij iedere oproep ga ik voor de 100% heen met mijn collega’s. Ik vond het daarom om leuk om mensen meer beeld te geven bij wat we doen. We zijn de hele dag bezig en hebben vaak alleen de avond voor onze eigen werkzaamheden, behalve op maandag want dan gaan we duiken!”

Houd onze Stories in de gaten. Volgende week komt er weer een andere collega in beeld!