Door naar de hoofd inhoud

Brandweerman Rik: krijgt energie van zijn werk

Rik Westerbaan

Rik werkt als trajectbegeleider bij Brandweer IJsselland en is bevelvoerder in Dedemsvaart en Kampen. Hij is lid van Handcrew Overijssel en draait ook regelmatig dienst bij brandweer Zwolle.

Daarnaast is Rik chauffeur en pompbediener, oefenleider, kerninstructeur IJsselland én instructeur bij de BOGO (stichting brandweeropleidingen). Momenteel volgt Rik naast zijn werkzaamheden de opleiding Specialist Opleiden Oefenen bij het Instituut Fysieke Veiligheid. Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s, laat hij zien wat zijn werk inhoudt.

Je hebt flink wat functies. Wat vind je het leukste aan je werk?

“Om te beginnen is de brandweer al mijn hele leven mijn passie. Het begon vroeger bij de jeugdbrandweer en heb uiteindelijk letterlijk van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Door die passie houd ik al die functies vol en kost het me weinig moeite. Ik krijg er juist energie van! Nu als trajectbegeleider voel ik me ook echt op m’n plek. Naast inhoudelijk met het vak bezig te zijn vanuit de andere functies, ben je als trajectbegeleider juist echt met de mens bezig. Dat vind ik erg leuk, interessant en een hele mooie combinatie. 

De huidige situatie rondom de coronacrisis vraagt om bijzondere aandacht voor mij als trajectbegeleider. Door de lockdowns zijn alle activiteiten gestaakt, waaronder óók de uitrukken voor aspiranten. Daardoor merk je dat sommigen het lastig vinden om de motivatie te behouden. Daarnaast hebben we bijscholingen moeten organiseren bij de herstart van verschillende leergangen vanwege de periode dat ze hebben stilgelegen. Deze crisistijd brengt uitdagingen met zich mee en vraagt daarom om extra aandacht.

Als trajectbegeleider bewaak ik de voortgang van cursisten en de kwaliteit van het opleiden in het algemeen. Als collega’s vastlopen in hun leerontwikkeling ga ik in gesprek en maken we een plan van aanpak. Dit gaat vaak in overleg met leerwerkplekbegeleider, ploegleider en docent. De verbindende factor spreekt me erg aan in dit werk.”

Voorbeeldregio voor BOGO

Je bent kerninstructeur bij IJsselland en bij de BOGO. Wat is precies het verschil?

“Het is allebei instructeur werk, maar de ene keer onder de vlag van Brandweer IJsselland en de andere keer onder BOGO”, vertelt Rik. “Om vakbekwaam te blijven worden in IJsselland oefeningen of bijscholingen georganiseerd en daar word je als instructeur ingezet. Voor de BOGO is het instructie geven voor opleidingsgroepen, “vakbekwaam worden” dus. BOGO is het grootste ROI (regionaal opleidingsinstituut) van Nederland voor brandweeropleidingen tot niveau officier. 

Het opleidingsteam van IJsselland bestaat uit drie personen. Door dit kleine team hebben we korte lijntjes en zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. En ondanks dat we zo klein zijn, hebben we alles goed op de rit. Bij BOGO wordt IJsselland vaak als voorbeeldregio genoemd. Omdat we goed georganiseerd zijn en vooroplopen met bijvoorbeeld planning en coördinatie. Binnen brandweer IJsselland zie ik nog veel meer mooie dingen, initiatieven en innovaties op verschillende processen. We zijn een nuchter volk maar mogen trots zijn op wat we doen en dat mogen we best wat meer uitdragen. Ik ben in ieder geval trots op IJsselland, zie IJsselland als een sterk merk en draag dat graag uit naar buiten!” 

Handcrew Overijssel

Nog zo’n mooi initiatief vanuit IJsselland is Handcrew Overijssel. Kun je daar iets meer over vertellen Rik? 

Handcrew Overijssel is een samenwerking tussen Twente en IJsselland. Binnen Brandweer Nederland staat de Handcrew bekend bij het GBO-SO (Grootschalig en Specialistisch Brandweer Optreden) en is inmiddels officieel erkend als landelijk specialisme. Het leuke aan het werken voor de Handcrew is dat het heel anders werken is dan normaal. Bij normale natuurbrandbestrijding staat het materieel centraal maar bij de Handcrew doe je alles te voet en met de hand. Voertuigen kunnen niet overal komen. Wij komen overal en verplaatsen ons als het moet door plassen, moerassen en ander ontoegankelijk terrein. Maar het is wel zwaar hoor. Niet alleen fysiek, maar ook door de weersomstandigheden. Natuurbranden vinden vooral zomers plaats, en dat warme weer maakt het extra zwaar. Dat is ook één van de redenen dat de Handcrew ook ‘s nachts werkt. Dan is het een stuk koeler. Daarnaast kunnen we de brand en hotspots beter zien. 

Tactiek bepalen

Wanneer we aankomen bij een natuurbrand gaan we eerst op verkenning. Hiervoor maken we gebruik van onze quad of hulp vanuit de lucht (helikopter of drone). Vervolgens kiezen we de beste tactiek om te bestrijden. Wanneer de zichtbare vlammen geblust zijn, moeten we verder met de brandhaarden die onder de grond zitten. Door het omwoelen van de grond kunnen we de brandhaarden opsporen. Ook maken we gebruik van stoplijnen. De stoplijnen graven we uit zodat er alleen zandgrond overblijft. Zand brandt namelijk niet. Alle struiken en bomen op deze stoplijn worden omgezaagd tot op de zandbodem. Ook maken we gebruik van bladblazers. Dit klinkt misschien heel tegenstrijdig omdat zuurstof juist brand aanwakkert, maar met een blazer blazen we de vlammen uit. Daarna komen collega’s met waterrugzakken of bijvoorbeeld vuurzwepen. Dit doen we heel gecoördineerd. Ook maken we gebruik van een drip-tourch. We steken dan gecontroleerd een stuk natuur in brand die naar de initiële brand toe beweegt en op die manier dooft.”

“De Handcrew is betrokken geweest bij de twee grootste natuurbranden van afgelopen jaren. Bij de grootste brand ging het om 710 hectare grond. Dat heeft in totaal weken geduurd voordat de brand volledig uit was. Uiteindelijk zijn wij daar meerdere dagen bij betrokken geweest. Wij hadden toen verschillende ploegen zodat we elkaar konden aflossen.” 

Fanatieke sporter én hobbykok

“Een goede basisconditie is sowieso belangrijk bij de brandweer. Daar hoort ook een stukje eigen verantwoording bij. Gelukkig worden we goed gefaciliteerd op de posten. Daarnaast loop ik in mijn vrije tijd ook regelmatig hard, of ik pak de racefiets. Ik heb ook jarenlang vrij intensief aan krachtraining gedaan. Dat wil ik graag weer gaan oppakken. Ik ben heel veel met mijn werk bezig. Naast de beroepsfunctie ben ik ook nog vrijwilliger én ik heb diverse neventaken, dus heel veel tijd houd ik niet over. Dat vraagt om een strakke planning. De tijd die ik overhoud besteed ik graag aan koken en tijd met mijn zoontje, vriendin, familie en vrienden. Ik ben een echte Bourgondiër en kan erg genieten van lekker koken en uitgebreid tafelen. Met mijn fanatieke sportregime probeer ik dat mooi in balans te houden!”

Via Instagram Stories gaf collega Rik Westerbaan een kijkje in zijn werkweek. Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!