Door naar de hoofd inhoud

Mike: veel vrijheid om eigen tijd in te vullen

3 juni 2021

Mike werkt als uitvoerend medewerker vakbekwaamheid. Daarnaast is hij vrijwillig bevelvoerder voor de post in Wijhe, plaatsvervangend teamleider STH (Specialisme Technische Hulpverlening), voertuigbediener, chauffeur én schipper.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s, laat hij zien wat zijn werk inhoudt.

Vertel eens Mike, wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit. Ik doe echt van alles. Vaak ben ik buiten te vinden en spreek ik veel verschillende mensen. Ik ben veel bezig met onderhouden en regelen van oefenmateriaal. Alleen daar zit al heel veel diversiteit. De ene keer moeten er sloopauto’s komen, maar ook rookmachines, beton en hout hebben we vaak nodig. Het uitzetten van oefeningen en het tegenspel verzorgen is ook onderdeel van mijn takenpakket.
Ik ben ook echt wel een aanpakker, dus als er ergens handjes nodig zijn dan help ik graag. Soms is er een tekort aan manschappen bij oefeningen in een oefencentrum, dan val ik daar in. Ik krijg heel veel vrijheid om mijn eigen tijd in te vullen. Die vrijheid vind ik fijn en waardeer ik enorm.”

Werkzaamheden tijdens corona

Zien je werkzaamheden er door corona heel anders uit?

“Dat kun je wel zeggen. Maar ik heb het niet als negatief ervaren, integendeel. Het heeft mij best wel veel gebracht. Ondanks alle belemmeringen en narigheid heb ik tijdens mijn werk een best wel leuke tijd gehad. Mijn leidinggevende vakbekwaamheid werd op het moment dat corona uitbrak ook interim manager bij team Facilitair. Er moest toen snel geschakeld worden en hij had handjes nodig. Doordat het oefenen stil lag, had ik ruimte om andere taken te doen. Ik kon mijn tijd wel vullen met achterstallig werk en onderhoud, maar corona had nou eenmaal prioriteit. Ik ben toen begonnen met logistieke taken, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen naar de juiste locatie brengen. Maar al snel hielp ik mee om volledige testlocaties op te bouwen. Ik heb in die tijd een heleboel mensen leren kennen bij de GGD, maar ook collega’s van andere afdelingen waar ik normaal gesproken niet zo nauw mee samenwerk. Ik heb die samenwerking echt als heel prettig ervaren.”

Spannend én maatschappelijk verantwoord

Volgens mij ben je enorm handig, wat is jouw achtergrond?

“In een ver verleden ben ik begonnen als monteur voor landbouwmachines. Daar repareerde ik tractoren en echt grote machines. Dit heb ik een jaar of vijftien gedaan. Daarna ben ik het magazijn ingerold en was ik verantwoordelijk voor de verkoop van onderdelen. Dat werk lag mij eigenlijk beter. Ik moest veel dingen regelen en vond het heel leuk als ik lastige dingen uit moest zoeken. Toen ik op een gegeven moment, door een faillissement van mijn toenmalige werkgever, thuis kwam te zitten ben ik begonnen als brandweervrijwilliger op de post in Wijhe. Mijn neef en oom zaten ook bij de brandweer en dat leek mij een leuke uitdaging. En dat bleek ook zo te zijn. Na een jaar of tien als vrijwilliger gedraaid te hebben, was ik klaar voor de volgende stap in het brandweervak. Er deed zich een kans voor om aan de slag te gaan bij team Vakbekwaamheid. Die kans heb ik toen met beide handen gegrepen.

Je kunt wel zeggen dat ik aardig handig ben. Dat komt niet alleen van pas bij mijn functie als medewerker vakbekwaamheid. Ook als repressief brandweerman haal ik daar veel voordeel uit. Die technische achtergrond en ervaring met grote machines komt heel vaak van pas bij een verkeersongeval of brand.

De repressieve kant vind ik eigenlijk wel het leukste. Je betekent echt iets voor de maatschappij en dat vind ik belangrijk. Daarnaast is het een ontzettend mooi vak. Bij elke uitruk ervaar ik weer die adrenalinekick. Zo snel mogelijk met de hele ploeg de wagen in en niet weten wat je aan gaat treffen, dat blijft spannend. Ondanks de ernst van de situatie hebben we altijd veel plezier in ons werk. Als collega’s onderling kunnen we het goed met elkaar vinden. Maar je weet ook wat je aan elkaar hebt. Dat schept een heel waardevolle band.”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!