Door naar de hoofd inhoud

Milou: een bijdrage leveren aan veiligheid

1 april 2021

Milou werkt als adviseur crisisbeheersing en informatiemanager CoPI (Commando Plaats Incident) / ROT (Regionaal Operationeel Team) in de crisisorganisatie.

Kun je vertellen wat je functie precies inhoudt en wat je achtergrond is?

“Ik heb eigenlijk een hele brede achtergrond. Ik heb Bestuurskunde gestudeerd en daarna heb ik nog een master ‘International crisis and security management’ gedaan. Deze master is meer gericht op internationale veiligheid, maar is een heel interessante basis voor mijn huidige functie. Na mijn studie heb ik een traineeship van twee jaar gevolgd bij de Veiligheidsregio Haaglanden. Ik had toen geen idee wat de veiligheidsregio was of deed, maar ik kon mij heel breed oriënteren en dat sprak mij aan. Binnen de organisatie kon ik op drie verschillende plekken werken om er zo achter te komen waar mijn interesse ligt.

Eenmaal binnen bij de veiligheidsregio Haaglanden werd ik meteen gepakt door de dynamische wereld. Iedereen had zo’n passie voor het vak en je werk gaat echt over veiligheid dichtbij. Eerder had ik stage gelopen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en daar had je vaak te maken met onderwerpen die veel verder van je af staan. Bij de veiligheidsregio ben je echt bezig met wat er in jouw regio of stad gebeurd en kun je echt een bijdrage leveren aan het versterken van veiligheid. Je bent dus heel direct betrokken en dat spreekt mij enorm aan.

Toen ik klaar was met het traineeship, kwam er in regio IJsselland een hele leuke functie voorbij. Ik ben geboren in Twente, daarom heb ik vrij snel besloten om een beetje terug te gaan naar mijn roots. Wat me direct opviel bij Veiligheidsregio IJsselland was de nuchtere houding en de collegialiteit. Na vier jaar is het nog steeds fijn werken hier!”

Overzicht en coördinatie

“Met mijn functie als adviseur crisisbeheersing maak ik onderdeel uit van het veiligheidsbureau. Samen met een team van ongeveer tien personen zijn wij verantwoordelijk voor alle voorbereidingen van de multidisciplinaire crisisorganisatie. Dat is eigenlijk net zo breed als het klinkt. Wij zorgen ervoor dat de mensen die een rol hebben in multidisciplinaire crisisteams zoals het CoPI (Commando Plaats Incident), ROT (Regionaal Operationeel team) en het RBT (Regionaal Beleidsteam) klaar zijn voor hun taak als er een groot incident is. Als adviseur crisisbeheersing zorg je ervoor dat iedereen opgeleid en getraind is, zodat ze klaar staan wanneer dat nodig is. Ook zorgen we voor de juiste middelen, planvorming en adviseren we ons bestuur.

Bij veel projecten werken we samen met de brandweer, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), politie en gemeenten. We werken niet voor, maar juist samen met deze verschillende kolommen. Ook werk je veel samen met andere organisaties die een rol hebben in crisisbeheersing, zoals waterschappen, het drinkwaterbedrijf en Defensie. Als adviseur crisisbeheersing zorg je voor het overzicht en de coördinatie en breng je alles samen.

Het leuke aan mijn functie vind ik het bezig zijn met de actualiteit. Je moet altijd vooruit kijken en je bent altijd bezig met datgene wat in het nieuws is. Het is heel afwisselend. Gelukkig maar, want elke dag hetzelfde riedeltje afwerken zou mij snel vervelen. Ik ben eigenlijk constant bezig met nieuwe ontwikkelingen binnen crisisbeheersing. Nieuwe type incidenten zoals cyberaanvallen, maar ook de effecten van klimaatverandering en het risico dat een grote pandemie misschien wel vaker voor gaat komen. Het werk is nooit af, er speelt altijd wel iets. Binnen het veiligheidsbureau heeft eigenlijk iedereen wel een (piket)functie binnen de crisisorganisatie. Doordoor is iedereen altijd heel nauw betrokken bij de crisisorganisatie. Maar je kunt je vast wel voorstellen dat daardoor iedereen ook heel druk is wanneer er een crisis is, zoals nu met corona.”

Piketfunctie als informatiemanager

Dat klinkt inderdaad als een pittige combinatie. Kun je meer vertellen over jouw rol als informatiemanager?

“Dat klopt. Ik heb ook nog een piketfunctie als informatiemanager CoPI. Binnen die rol ben je verantwoordelijk voor het creëren van een situatiebeeld van een incident wanneer we opschalen naar GRIP 1 of hoger. Wanneer er een alarmering is, kom je ter plaatse. Daar zoek je iedereen op die betrokken is en je iets kan vertellen over het incident. Al deze informatie bundel je en daar probeer je één plaatje van te maken. Deze informatie deel je vervolgens via LCMS (Landelijk Crisis Management Systeem), en op basis daarvan nemen we besluiten in het CoPI. Eens in de maand heb je een week piket en dat betekent dat je 24/7 klaar moet staan voor het geval dat er een incident plaatsvindt.

De piketfunctie van informatiemanager is eigenlijk een duofunctie, er hebben in onze regio altijd twee informatiemanagers piket. Eén van de twee komt ter plaatse en de ander blijft thuis om vanachter de verschillende systemen waar we toegang tot hebben, een goed beeld te bouwen van het incident. Je werkt heel nauw samen en schakelt veel met elkaar. Je hebt elkaar ook echt nodig, wanneer je zelf achter het stuur zit of op locatie bent is een achterban die alles zo snel mogelijk verwerkt echt noodzakelijk.”

“Deze piketfunctie is een mooie aanvulling op mijn baan als adviseur. Een functie in de crisisorganisatie is voor mij heel belangrijk. Zo blijf je nauw betrokken en je weet wat er speelt. Het is af en toe wel een pittige piketfunctie, mede omdat we een vrij kleine poule hebben. Maar wanneer je er de interesse en motivatie voor hebt is het heel leuk en een hele waardevolle toevoeging!”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgen we weer een andere collega!