Door naar de hoofd inhoud

Teamleider Norbert: de GHOR als verbinder

24 november 2020

Norbert werkt als teamleider en hoofd voor de GHOR. “De meerwaarde van ons team zit in het leggen en onderhouden van de verbinding tussen organisaties, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen.”

Norbert, volgens mij heb je een heel diverse baan. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘’De GHOR is een aparte tak binnen de veiligheidsregio. GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio. De kern van het GHOR-team bestaat uit tien collega’s en daar zit een flinke schil van operationele functies omheen. Alle GHOR medewerkers bij elkaar bestaan uit 27 mensen. Naast teamleider en hoofd van dit team ben ik ook plaatsvervanger van de Directeur Publieke Gezondheid (DPG), Rianne van den Berg. Behalve mijn leidinggevende taken draait mijn werk ook veel om weten wat er speelt bij al die verschillende organisaties waarmee we samenwerken, en ervoor zorgen dat zij dat van elkaar ook weten. We hebben wekelijks overleg, momenteel via Teams, om het contact te onderhouden. Naast de operationele functies zit de meerwaarde van ons team hem voor een belangrijk deel in het leggen en onderhouden van de verbinding tussen organisaties, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen. En dan natuurlijk specifiek rond het voorbereiden op crisissituaties. Dat gaat niet vanzelf, omdat andere dingen vaak meer aandacht krijgen als er geen crisis is. Ik ben erg trots op het GHOR-team. De afgelopen jaren, maar ook tijdens deze coronacrisis, hebben zij ontzettend veel neergezet. Het investeren in het netwerk betaalt zich nu uit’’.

Werken in een crisis

Heeft de coronacrisis ook inhoudelijk veel invloed op je werkzaamheden?

‘’Dat kun je wel zeggen. Vanaf half februari tot nu is het voltallige team bijna alleen maar bezig geweest met corona. Dat begon bijvoorbeeld met het zo goed mogelijk zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen, waarbij we direct ook de inkopers van verschillende zorgorganisaties aan elkaar hebben gekoppeld. Het is namelijk effectiever dat zij elkaar helpen, dan dat wij overal tussen zitten. Ook hebben we samen met de VVT-sector (Verpleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg) een opschalingsplan gemaakt en hebben we – ook hier weer – geholpen om een goede verbinding tussen de verschillende organisaties tot stand te brengen. En natuurlijk zijn wij de verbindende schakel tussen de zorgsector en de multidisciplinaire crisisorganisatie.
We merken dat we nu langzaam aan weer projecten op kunnen starten en oefeningen kunnen doen. Maar eigenlijk kunnen we wel een streep zetten door het teamplan van 2020. Bijna alle projecten die we voor 2020 hadden gepland zijn niet door gegaan. Gelukkig is het project #VetVeilig the game wel doorgegaan. Deze game heeft wel vertraging opgelopen, maar het is fijn om te beseffen dat we naast corona toch nog andere dingen hebben kunnen doen.”

#VetVeilig the game

#VetVeilig the game klinkt veelbelovend, wat is het precies?

‘’#VetVeilig the game is een vernieuwend interactief spel speciaal ontwikkeld voor scholen om te spelen met leerlingen uit de groepen 7 en 8. Eigenlijk is deze game ontstaan vanuit twee gedachtegangen. Allereerst vanwege het feit dat kinderen effectiever leren als ze zelf op ontdekking gaan. Wanneer kinderen zelf experimenteren en worden geconfronteerd met de consequenties van hun keuzes, slaan ze dingen veel sneller op. Het andere punt is de beperkte menskracht waarover we als veiligheidsregio beschikken. Wij hebben niet de mogelijkheid om bij elke school langs te gaan. Wanneer we de leerlingen kunnen benaderen via de digitale wereld gaan wij veel efficiënter om met onze tijd én we hebben een groter bereik. Daarnaast past deze game natuurlijk helemaal in de huidige tijdsgeest. Op deze manier hebben we geen fysiek contact. Dat fysieke contact hopen we op den duur wel weer te kunnen krijgen. Wanneer er iemand van de veiligheidsregio langs kan komen, is dat natuurlijk de kers op de taart. Nieuwsgierig geworden naar de game? Hier vind je meer info en kun je de game ook alvast spelen!’’

Creatief denken en werken

Je werkt je ideeën uit op een flip-over. Waarom doe je dat?

‘’Wanneer ik een goed idee denk te hebben werk ik die uit op een flip-over. Ik werk deze ideeën eigenlijk altijd staand uit én met goede muziek in mijn oren. Dat werkt het beste voor mij. Op een groot leeg vel kan ik vervolgens van me af krabbelen en tekenen. Uiteindelijk zorg ik ervoor dat ik een representatieve tekening heb die ik kan laten zien aan collega’s. Zodat zij mijn idee ook direct begrijpen. Ik ben creatief en gevoelig voor mooie beelden. Fotografie is bijvoorbeeld een grote hobby van me, die ik zo af en toe ook nog zakelijk uitvoer.’’  

We zagen dat je op de motor naar het werk gaat. Is dat ook een grote hobby?

“Ik rijd al vanaf mijn 19e motor en het is mijn favoriete vervoersmiddel. Het liefst ga ik ook op vakantie met de motor, maar dat is best lastig met een gezin. Wel ga ik er af en toe alleen op uit met de motor en een tentje achterop. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en rond te banjeren in de natuur. Daar krijg ik echt energie van. Mijn liefde voor hardlopen gaat met vallen en opstaan. Ik heb twee keer meegedaan met de halve marathon van Zwolle en dan train ik best intensief. Eigenlijk heb ik wel zo’n soort doel nodig om me op te richten. Op dit moment loop ik drie keer per week hard om lekker fit te blijven. Dat is wel nodig met al dat thuiswerken.’’  

Houd onze Stories in de gaten. Volgende week komt er weer een andere collega in beeld!