Door naar de hoofd inhoud

Denkvooruit.nl biedt informatie over voorbereiden op noodsituaties en crises

Banner DenkVooruit

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert www.denkvooruit.nl. De website bundelt informatie over risico’s in Nederland, beschrijft wat de overheid doet en geeft tips over hoe mensen zich weerbaarder kunnen maken. Ook het noodpakket wordt onder de aandacht gebracht. Mensen die zich zorgen maken over onverwachte gebeurtenissen of risico’s kunnen zich aan de hand van de website voorbereiden.

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “Het is lang geleden dat we landelijk actief aandacht hebben gevraagd voor hoe je je kunt voorbereiden op crisissituaties. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn de informatiebehoeften over crisispreparatie en de zorgen in de samenleving gestegen. Dat snappen we heel goed. Door duidelijk te communiceren over de risico’s, te vertellen hoe de overheid zich voorbereidt en praktische tips te geven, kunnen mensen zichzelf weerbaarder maken. Denkvooruit.nl helpt hierbij.”

Onderzoek

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is er in Nederland veel aandacht voor de gebeurtenissen daar en ook voor de mogelijke gevolgen voor mensen in Nederland. Sinds februari onderzoekt de NCTV de beleving van de risico’s onder mensen in Nederland. Daaruit blijkt dat mensen het waarschijnlijk achten dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne in Nederland voelbaar (zullen) zijn. Zoals de stijging van prijzen voor levensmiddelen, gas, energie, brandstof of een mogelijke cyberaanval. Ook de kans op het uitvallen van vitale processen en een nucleaire aanval scoort hoog.

Weerbaarheid vergroten

Mensen kunnen zelf een keuze maken of zij hun weerbaarheid willen vergroten. Op de website staan bewezen manieren om je verstandig voor te bereiden op verschillende risico’s. Als de risico’s toenemen, kunnen de adviezen aangescherpt en geïntensiveerd worden.

De website www.denkvooruit.nl is een eerste stap in de aanpak van de intensivering van de risicocommunicatie. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met alle betrokken ministeries en de veiligheidsregio’s, die ook informatie bieden over risico’s in de verschillende regio’s.