Door naar de hoofd inhoud

Mariska: dienstbaar zijn geeft mij energie

22 februari 2023

Mariska is ondersteuner brandweerzorg en werkt voornamelijk vanuit de brandweerkazerne in Deventer. Ze is verantwoordelijk voor administratieve, procesmatige en facilitaire ondersteuning zodat het werk bij de brandweer zo goed mogelijk verloopt.  

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Mariska”, laat Mariska zien wat haar werk inhoudt.

Jouw week zag er afwisselend uit! Wat vind je het leukste aan jouw werk als ondersteuner brandweerzorg? 

“Mijn week was zeker afwisselend! En dat is gelijk ook het leukste aan mijn werk. Als ondersteuner brandweerzorg ben ik bij veel verschillende werkzaamheden betrokken, wat het werk erg divers maakt. Naast dat ik ondersteuning bied bij de dagelijkse werkzaamheden ben ik ook bij grotere projecten betrokken. Zo heb ik geholpen bij een project waarbij we AED-trainingen hebben georganiseerd, ben ik betrokken bij koersgesprekken en vervul ik een rol binnen de organisatie van de gezamenlijke diploma-uitreikingen van de manschappen. Het is mooi om op verschillende niveaus van betekenis te mogen zijn. De diversiteit aan werkzaamheden brengt in sommige gevallen ook chaos met zich mee. Vaak loopt een dag altijd anders dan gepland. Als ondersteuner brandweerzorg ben je een vliegende kiep. Maar ik kan gelukkig goed omgaan met die chaos en de drukte. Het past ook wel bij mijn persoonlijkheid. Ik krijg meer energie van een volle agenda en mensen om mij heen dan van een rustige werkweek waarbij ik werk vanuit huis.”

Een positief gevoel achterlaten 

“Wij vinden het als ondersteuners belangrijk dat iedereen binnen onze organisatie gezien wordt. We besteden daarom veel aandacht aan belangrijke momenten van onze collega’s. 

Bij een jubileum of de geboorte van een kind sturen we dan vaak een kaartje met een geschreven boodschap. Samen met de andere ondersteuners kijken we op welke manier we aandacht kunnen geven aan dit soort momenten. Ook vind ik het zelf erg leuk om dingen te organiseren voor onze medewerkers. Denk hierbij aan een korpsavond of een kerstborrel. Als de medewerkers achteraf met een positief gevoel terugkijken op zo’n avond is mijn doel geslaagd en geeft dat mij energie voor het volgende project.”

Wat was jouw hoogtepunt deze week? 

“Vanuit de projectgroep Werving & Selectie ben ik ook betrokken bij de selectiedagen van nieuwe beroepsbrandweerlieden en brandweervrijwilligers. Dit kan ik wel een hoogtepunt noemen, want daarbij helpen vind ik één van de leukste dingen om te doen. Je leert tijdens een selectieproces allerlei nieuwe aspiranten kennen die met veel enthousiasme aan de selectiedagen deelnemen. Tijdens het selectietraject ben ik verantwoordelijk voor het administratieve gedeelte en ondersteun ik het selectieproces waar nodig. Het is de bedoeling dat het proces zo vloeiend mogelijk verloopt en dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”

Alleen samen

“Als ondersteuner brandweerzorg werk ik vaak zelfstandig. Maar dat betekent niet dat ik alleen ben. Ook op andere locaties bij de kazernes in IJsselland werken er ondersteuners die hetzelfde doen als ik, maar dan op een andere plek. Doordat we op verschillende locaties werken zien we elkaar minder vaak dan dat we zouden willen. Daarom komen we eens in het kwartaal samen voor een gezamenlijk overleg. Dat we elkaar weinig zien is soms wel jammer. Als ondersteuner brandweerzorg moet je veel zelfstandig kunnen opereren omdat je niet zo makkelijk even met elkaar ergens over kunt brainstormen. Je vormt een team in je eentje. De gezamenlijke overleggen die we doen zijn daarom extra fijn. Tijdens dit soort momenten bespreken we een heel aantal onderdelen. Het belangrijkste is dat we zo goed mogelijk dezelfde werkwijze toepassen. Hierdoor kunnen we elkaar bij uitval makkelijker vervangen en varen we als ondersteuners één koers. We zeggen wel eens: we zijn alleen samen. We werken allemaal in ons eentje, maar zijn wel onderdeel van een team van ondersteuners brandweerzorg.” 

Collega’s op een andere manier leren kennen

Je organiseert ook de Brink tot Brinkloop en gaat binnenkort met collega’s meedoen aan de IJsselloop. Kun je daar iets meer over vertellen? 

“Klopt! Ik hou van hardlopen én organiseren, dus dit is helemaal voor mij weggelegd. Beide hardloopevenementen vinden plaats in Deventer en we doen ook dit jaar weer met een heel aantal collega’s mee. De Brink tot Brinkloop is net geweest, maar de IJsselloop staat nog op de planning en vindt plaats op 16 april. Het leuke aan dit soort hardloopevenementen is dat je de collega’s op een andere manier leert kennen en dat er collega’s meedoen uit alle verschillende hoeken van de organisatie. Tijdens het organiseren van de teams regel ik de inschrijvingen en enthousiasmeer ik mensen om mee te doen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! De collega’s die meedoen worden verdeeld in een aantal verschillende teams, afhankelijk van de afstand die je wil lopen: 5, 10 of 15 km. De IJsselloop ligt op een prachtige route en wordt altijd druk bezocht door mensen die de hardlopers komen aanmoedigen. Zelf doe ik mee met de 10 km. Na de finish zoeken we elkaar als collega’s weer op en sluiten we de dag af met een welverdiend drankje. We hopen natuurlijk allemaal dat er zoveel mogelijk mensen langskomen om ons aan te moedigen.” 

Er zijn trouwens nog een aantal plekken over voor het team die de 5 km gaat hardlopen! Ben jij een enthousiaste collega en lijkt het je leuk om mee te doen? Geef je dan voor 1 maart bij Mariska op via de mail en ren mee! 

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgt er weer een andere collega!