Door naar de hoofd inhoud

Drieluik oefening in Raalte

7 november 2023

Werkgroep MOTO, multidisciplinair opleiden, trainen en oefenen, organiseerde samen met gemeente Raalte en Booijink Veevoeders een groots en meeslepende oefening op zaterdag 8 juli 2023. Middenin het centrum van Raalte. Op 7 en 8 november oefent gemeente Raalte nog eens over wat er op het gemeentehuis gebeurt tijdens een groter incident.

Aan deze oefening deden de brandweer, politie, ambulance, Bevolkingszorg, het Rode Kruis, Psychosociale Hulpverlening (PSH), het CoPI en de gemeente mee. Nog voordat de oefening begint meldden vrijwilligers zich bij Brasserie Zwakenberg om geschminkt te worden alsof ze ernstig gewond waren. Om 08.30 uur was het startsein van de oefening. De ambulance ontving de eerste melding en waren aanrijdend met twee auto’s. Ook post Raalte werd gealarmeerd. Eenmaal ter plaatse was er dus veel meer aan de hand dan de aanvankelijke melding. Omdat er om die reden groter werd opgeschaald, kwamen ook de brandweerposten uit Luttenberg, Deventer en Hardenberg in actie. Ook waren er diverse crisisfunctionarissen aanwezig en werd het CoPI ingezet voor het coördineren en aansturen van de hulpdiensten ter plekke. Ook werd de verzorgingsploeg uit Heino opgeroepen om iedereen te voorzien van eten en drinken.

Oefening bij Booijink Veevoeders Raalte

De oefening was bij Booijink Veevoeders. Een grote fabriek middenin het centrum. “We zijn ontzettend blij dat zij wilden meewerken aan deze oefening. Zelf konden zij hun eigen BHV-organisatie inzetten en wij konden oefenen op een interessante locatie”, aldus werkgroep MOTO. In meerdere dorpen in IJsselland staan fabrieken zoals Booijink. Wat als er wel een ramp gebeurt op zo’n locatie? “Met deze oefening en alle hulpdiensten bij elkaar houden we onze geoefendheid bij. Samen met alle deelnemers van deze oefening willen we een zo realistisch mogelijk incident nabootsen, zodat we bij echt noodgeval snel grip hebben op de situatie.”

Mooie oefening voor de hulpdiensten

Er wordt positief teruggeblikt op de oefening in Raalte. Er zijn verschillende noodsituaties uitgerold die allemaal tegelijkertijd speelden. De oefening werd op straat geënsceneerd en was dus zichtbaar voor publiek. Je weet van te voren niet wat het publiek gaat doen bij de afzetlinten. Hierdoor werd de oefening nog realistischer, want daar heb je bij een echte inzet ook mee te maken. We spraken onder andere met Youri Holtmaat, bevelvoerder van post Luttenberg. “Het was een supermooie oefening waarin we met meerdere posten en andere hulpdiensten samenwerkten. We kwamen aan als tweede tankautospuit en werden ingezet op de auto en de slachtoffers daarin. Dat was eigenlijk een op zichzelf staand incident binnen het gehele scenario. Omdat er dus veel meer slachtoffers waren kon de ambulance niet direct bij de auto zijn. Zij maakten een prioritering en verleenden eerst hulp aan andere slachtoffers. Dat betekende voor ons dat we eerst zelf een plan van aanpak maakten en uitgingen van de kennis van onze gewondenverzorger. Erg leerzaam en het vroeg creativiteit van ons als ploeg.”

Oefenen op het gemeentehuis

Op 7 en 8 november oefende gemeente Raalte nog eens. Nu over wat er op het gemeentehuis gebeurt tijdens een groter incident. De hulpdiensten pakken de acties rondom een incident eerst op. Denk bijvoorbeeld aan redden slachtoffers, brand blussen, woordvoering en opvang van inwoners. De veiligheidsregio coördineert de samenwerking. Daarbij is er wel nauwe afstemming met de gemeente waar het incident is. Zij nemen bestuurlijke beslissingen en pakken de nafase op, zoals inwoners te woord staan als zij later nog vragen hebben.

Tijdens de oefening zijn ook filmopnamen gemaakt en gemonteerd als nieuwsitem. De video beschrijft wat mensen in de media kunnen zien en wat zich op straat afspeelde.