Door naar de hoofd inhoud

Elektrische apparaten; houd ze in de gaten!

5 september 2023
afgebrande wasdroger

Elektrische apparaten zijn een belangrijke oorzaak van woningbranden. De brandweer rukt jaarlijks duizenden keren uit voor een woningbrand. Soms is er alleen materiele schade. Helaas vallen er ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers.

Apparaten bij jou in huis worden warm. Kan de warmte weg? En zijn de apparaten stofvrij? Houd dit in de gaten. Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is namelijk één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Je kunt zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen. Deze maand geven we je allerlei tips om je huis brandveiliger te maken.

Negen tips op een rij

  • Tip 1: Zet apparaten uit, niet op stand-by
  • Tip 2: Sluit elektrische apparaten aan volgens de handleiding
  • Tip 3: Geef halogeenverlichting de ruimte
  • Tip 4: Reinig het filter van je afzuigkap regelmatig
  • Tip 5: Test je elektrische deken
  • Tip 6: Gebruik de magnetron alleen voor voedsel en drank
  • Tip 7: Denk aan ventilatie voor (inbouw)apparatuur
  • Tip 8: Trek stekkers uit het stopcontact na een stroomstoring
  • Tip 9: Let op je wasdroger

Nog meer veiligheidstips

Sluit de wasmachine aan op een speciale wasmachineschakelaar en nooit op een ongeaard stopcontact. Gebruik voor het opladen van apparaten de bijgeleverde opladers van hetzelfde merk. Is de telefoon of tablet helemaal opgeladen? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Sluit een onderhoudscontract af voor de jaarlijkse controle van de cv-ketel en/of geiser. Hang rookmelders op in huis, test deze regelmatig en vervang indien nodig de batterij. Het plaatsingsadvies vind je hier.

En dan is er ineens toch brand

Als er toch brand uitbreekt, dan is het heel belangrijk dat je goed voorbereid bent. Woningbrand kan zich heel snel uitbreiden, vaak heb je maar drie minuten de tijd om je huis te verlaten. Let op: tot de brandweer er is, ben je op jezelf aangewezen. Zorg er daarom voor dat je weet wat je moet doen bij brand. Blijf kalm en waarschuw huisgenoten. Ga naar buiten via de kortste route, houd deuren en ramen gesloten en sluit de deur achter je. Is er veel rook? Blijf dan dicht bij de vloer. Ga naar de afgesproken plaats en controleer of iedereen buiten is. Bel 112 en geef je naam en volledige adres door. Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.

Meer weten?

Meer informatie lees je op https://www.brandweer.nl/onderwerpen/elektrische-apparaten/ of download deze folder.