Door naar de hoofd inhoud

Evelien: zet zich in voor talentontwikkeling

8 juli 2021

Evelien werkt als hrm-adviseur voor Veiligheidsregio IJsselland. De laatste drie jaar is ze vrij gemaakt om talentontwikkeling meer op de kaart te zetten.

Aan de hand van foto’ s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volg collega’s’ laat Evelien zien wat haar werk inhoudt.

Vertel eens Evelien, wat vind je het leukste aan je werk?

‘Het leukste aan mijn werk vind ik het één op één bezig zijn met de medewerkers. Aan de slag gaan met individuele ontwikkelvragen en puzzelen met het vraagstuk ‘Hoe werkt het bij mij?’ Daarnaast vind ik de ontwikkeling van de organisatie als geheel ook heel leuk. Waar willen we als organisatie naar toe? In mijn baan komt dat heel mooi samen. De juiste medewerker op de juiste plaats, op het juiste moment door de juiste ontwikkeling.
De veiligheidsregio is opgebouwd om het hele veiligheidsaspect. Het voorkomen, bestrijden en beperken van risico’s en incidenten. Ik vind het heel prettig om een klein steentje bij te dragen aan die veiligheid. Er is een goede, laagdrempelige sfeer, er werken fijne mensen er zijn er heel veel mogelijkheden. Wat mij betreft komen de functie en organisatie heel mooi samen.”

Coaching, maar dan buiten

Kun je ons meer vertellen over het wandelcoachen?

‘In 2016 draaiden we een eerste pilot met een training voor een loopbaanplan. Deze pilot sloeg heel goed aan. Met het idee om deze training zelf te gaan geven volgde ik de training samen met een collega en maakte mijn eigen loopbaanplan. Hier kwam uit dat ik prima op mijn plek zat als hrm-adviseur en dat ik verder kan ontwikkelen door de verdieping op te zoeken. Natuur en wandelen zijn mijn grootste drijfveren. Ik ben toen op zoek gegaan naar een opleiding die de verbinding kon maken tussen mijn wens om te ontwikkelen binnen mijn vak en mijn drijfveren. Daar kwam de opleiding tot wandelcoach uit. Deze opleiding sloot perfect aan op het coachen wat ik toen al deed.

Collega’s die behoefte hebben aan een luisterend oor, willen sparren over een volgende stap in de loopbaan of tegen een dilemma aanlopen, kunnen terecht bij een coach. Samen met een aantal collega’s vorm ik een coachpool. Als je voor mij kiest gaan we naar buiten. Al wandelend in de natuur geeft ruimte. Ruimte en rust in je brein waardoor je makkelijker praat en tot inzichten kunt komen. Daarnaast geeft de natuur prachtige metaforen die je kunnen helpen een volgende stap te zetten. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. En weer of geen weer, ik ben altijd beschikbaar. Ook in de stromende regen. Een Scandinavisch gezegde houd ik daar bij in ere: er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding.’

Werken in coronatijd

‘Je kunt je wel voorstellen dat mijn werk er het afgelopen jaar behoorlijk anders heeft uitgezien. Ik werk veel met mensen en van de één op andere dag mochten we geen persoonlijk contact meer hebben. Sommige zaken zijn lastig te bespreken op afstand omdat er soms echt menselijke interactie nodig is. Sommige projecten kwamen daardoor stil te liggen. Maar daarnaast bood het zeker ook nieuwe kansen. Zo heb ik de eerste maanden van de lock down met een nieuwe collega intensief samengewerkt aan de herdefiniëring van de kernwaarden. We ontmoetten elkaar pas voor het eerst na drie maanden tijdens de eerste workshop die we samen gaven over de kernwaarden. Haar opdracht kwam stil te liggen en daardoor hebben we samen hele mooie stappen kunnen maken in het kader van talentontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en kernwaarden. Mooi om te zien hoe je zonder fysiek contact toch zo intensief kan samenwerken en zo iets mooi neer kunt zetten.

Door het thuiswerken kregen collega’s te maken met de lastige kant van het thuiswerken. Niet alleen misten ze interactie en een goed gesprek met collega’s, ook de werk- en privébalans kwam bij sommigen in de knel. Uit de medewerker enquête bleek ook dat bewegen helpt om met deze nieuwe vorm van stress om te gaan. Om deze redenen is de coachpool in het leven geroepen en daarnaast hebben we de app ‘Ommetje’ beschikbaar gesteld.
Deze wandelapp motiveert om dagelijks een wandeling te maken. Na elke wandeling krijg je een ‘hersenweetje’ zodat je bewust wordt van de gezondheidsvoordelen van een dagelijkse wandeling. Ook kun je met collega’s een eigen wandel competitie starten. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat men op dezelfde locatie hoeft te zijn. In het begin stond ik hier wat twijfelachtig tegenover vanwege het competitieve aspect. Maar juist dit aspect triggert veel mensen om toch te gaan wandelen. In de maand van de Olympische Spelen doen wij mee aan de challenge ‘Van hier tot Tokio’. Nog een extra doel dat motiveert.’

Persoonlijke ontwikkeling en wandelcoaching in versnelling

‘Ook persoonlijke ontwikkeling heeft door corona een flinke boost gekregen. Collega’s zijn meer stil gaan staan bij het werk en of dit het werk is dat ze over tien jaar nog willen doen. In gesprekken die ik met ze voer merk ik dat er veel collega’s zijn die zo veel meer kunnen dan ze doen. Het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling en de coachpool zijn daardoor wel in een versnelling gekomen. Bij persoonlijke ontwikkeling ga ik uit van de talenten. Word je bewust van je eigen talenten, maar sta ook stil bij wat je daarmee doet en welke wensen je hebt. Het is belangrijk dat collega’s stil gaan staan bij hun toekomst en mogelijkheden. Leidinggevenden hebben gelukkig steeds meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Voor collega’s van de 24-uurs dienst is het een verplichting om een loopbaanplan te hebben, maar we willen er naar toe dat iedereen zo’n plan heeft.’

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort komt er weer een andere collega in beeld!