Door naar de hoofd inhoud

Voorkom gevaarlijke situaties door winterweer

Sneeuw in Nederland

Winterweer met sneeuw, hagel en ijzel levert vaak mooie plaatjes op en zorgt in deze coronatijd voor welkome afleiding, maar het kan ook voor hinder of zelfs gevaar zorgen.

Bij winterweer met sneeuw, hagel en ijzel ontstaat gladheid. Dat is gevaarlijk voor het wegverkeer en vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers. Bij stevige hagel en sneeuwval is bovendien vaak sprake van slecht zicht. Niet alleen op de weg zorgt winterse neerslag voor gevaar. IJzel en sneeuwval kunnen ervoor zorgen dat boomtakken afbreken of soms zelf hoogspanningskabels bezwijken. Grote hoeveelheden sneeuw verzwaren daken soms zo erg dat die instorten.

Hoe bereid ik me voor op het winterweer?

  • Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Winterweer is meestal goed voorspelbaar en wordt aangekondigd. Let op de waarschuwingscodes (geel, oranje, rood) in de weerberichten en volg de adviezen op www.knmi.nl.
  • Blijf bij ijzel of hevige sneeuwval zoveel mogelijk binnen. Ga alleen de weg op wanneer het echt noodzakelijk is.
  • Neem voor de winter al voorzorgsmaatregelen. Zorg dat er in je auto altijd een deken, een zaklamp en wat te eten en drinken ligt.
  • Zorg dat je voor de winter een zak strooizout in huis hebt, waarmee je gladheid op je eigen stoep en oprit kan voorkomen.
  • Voorkom lekkage door smeltwater. Zorg ervoor dat uw dakgoot schoon is, zodat smeltwater weg kan. Meestal kan een dak en dakgoot grote hoeveelheden water niet ineens aan en blijft het langer op het dak liggen.
  • Voorkom daklekkages door goed dakonderhoud. Wanneer het water niet weg kan via de dakgoot zoekt het namelijk een andere weg.

Wat moet ik doen als ik toch buiten ben tijdens winterse neerslag?

  • Kleed je warm aan. Draag een muts of pet en handschoenen. Blijf in beweging.
  • Pas op met sieraden. Piercings en oorbellen kunnen vastvriezen aan de huid.
  • Gemeenten hebben vaak een gladheidsbestrijdingsplan en een strooischema. Ga na op welke wegen de wegbeheerders zout strooien tegen gladheid. Gebruik bij voorkeur die routes, al is het een eindje om.
  • Maak de stoep voor je huis en je eigen oprit sneeuwvrij en strooi daar strooizout om gladheid te voorkomen.
  • In geval van brand willen we natuurlijk geen kostbare tijd verliezen met het zoeken naar een brandkraan en het sneeuwvrij maken daarvan. Daarom ons verzoek: als je toch gaat sneeuwruimen, veeg dan ook even over de brandkraan. Lees hier meer over op brandweer.nl.

Veiligheidsregels voor schaatsen op natuurijs

Bij winterweer hoort schaatsen, maar let op: voor schaatsen op natuurijs gelden andere regels dan schaatsen op kunstijs. Er liggen namelijk andere gevaren op de loer. Je kunt bijvoorbeeld door het ijs zakken.

  • Ga er nooit alleen op uit op natuurijs, maar ga met z’n tweeën. En laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen!
  • Stel je op de hoogte van de lokale ijssituatie. De kwaliteit van natuurijs verschilt per regio. Als je de locatie waar je gaat schaatsen niet kent, informeer dan bij de lokale ijsclub of je op het natuurijs in de buurt veilig kunt schaatsen. Of kijk op schaatsen.nl/natuurijs. Kom je onderweg andere schaatsers tegen, dan is het verstandig ook bij hen naar de omstandigheden van het ijs te vragen.
  • Neem touw, een ijspriem, een ijsstok en een fluitje mee.
  • Houd rekening met de geldende coronamaatregelen: vermijd drukte, houd afstand en blijf dicht bij huis.

Kijk voor meer informatie op de website van de KNSB.

Let op: Schaatsen op uiterwaarden is gevaarlijk!

Uiterwaarden worden gebruikt om ruimte te geven aan tijdelijke piekafvoeren van water. Het waterpeil in de uiterwaarden beweegt mee met het waterpeil in de rivier. Als daar na vorst ijs op ligt, zal het ijs bij de kanten scheuren en afbreken. Dat veroorzaakt een gevaarlijke situatie. Schaatsen op kleine sloten kan als het ijs dik genoeg is, maar schaatsen op ijs in de uiterwaarden is gevaarlijk en absoluut af te raden.

Klik hier voor meer informatie over extreem (winter)weer.