Wat te doen bij extreem weer?

Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden. Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Als er extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv, knmi.nl en @KNMI.

Code groen, geel, oranje en rood

Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor: regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude), zicht en hozen. Bij code rood spreken we van een weeralarm.

Code groen: het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.
Code geel: waarschuwing voor gevaarlijk weer.
Code oranje: waarschuwing voor extreem weer.
Code rood: dit wordt ook wel een weeralarm genoemd. Dit weeralarm verschijnt met een zekerheid van minstens 90 procent.

Onweer, donder en bliksem

Ongeveer 200.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in. Soms met flinke schade aan bijvoorbeeld je woning. Die schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem, die wel 5 tot 6,5 kilometer lang kan zijn, hoeft niet eens direct in te slaan op je huis. Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken. 

 

Bliksem, wat nu?

  • Trek tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact om schade van een blikseminslag te voorkomen of bescherm je elektrische apparaten met een goede overspanningsbeveiliging.
  • Zoek een schuilplaats: een gebouw, een afgesloten auto of een metalen caravan (dit zijn goede bliksemafleiders) en blijf zitten tot het onweer voorbij is.
  • Schuil niet onder een boom, in de buurt van hoge masten of bij een metalen hek. De kans om getroffen te worden, is daar het grootst.
  • Blijf uit de buurt van open water. Als je op het water bent, ga dan zo snel mogelijk aan land.
  • Is er geen schuilplaats in de buurt? Maak je zo klein mogelijk. Houd je voeten tegen elkaar. Dit verkleint de kans dat je getroffen wordt. Ga nooit op de grond liggen.
  • Ben je met meerdere mensen? Verspreid je.

Stormschade en wateroverlast: wie bel je dan?

Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan.  Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente.

 

Acuut gevaar
Is er sprake van acuut gevaar voor mens of dier, bel dan de brandweer via 112. .

 

 

Geen acuut gevaar
Is er geen sprake van acuut gevaar, bel dan de gemeente wanneer het gaat om schade aan een openbare ruimte of terugkerende wateroverlast in een openbare ruimte.

Geen acuut gevaar
Is er geen acuut gevaar en schade aan je woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij je verzekering.

Wat te doen bij storm?

Storm kan het hele jaar voorkomen. (Zeer) Zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Wie buiten is, loopt risico geraakt te worden door losvliegende voorwerpen. Ook het wegverkeer ondervindt vaak veel hinder van windstoten.

 

 

Wat je zelf kunt doen:

  • Blijf binnen (waar mogelijk)
  • Verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit alle ramen en deuren.
  • Blijf op de hoogte van de weersberichten en volg het advies op.
  • Zet je auto op een veilige plek: uit de buurt van bomen en schuttingen.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00