Wat te doen bij extreem weer?
Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden. Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Als er extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv, knmi.nl en @KNMI.
Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor: regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude), zicht en hozen. Bij code rood spreken we van een weeralarm.
Code groen: het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.
Code geel: waarschuwing voor gevaarlijk weer.
Code oranje: waarschuwing voor extreem weer.
Code rood: dit wordt ook wel een weeralarm genoemd. Dit weeralarm verschijnt met een zekerheid van minstens 90 procent.
Ongeveer 200.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in. Soms met flinke schade aan bijvoorbeeld je woning. Die schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem, die wel 5 tot 6,5 kilometer lang kan zijn, hoeft niet eens direct in te slaan op je huis. Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken.
Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan.
Is er direct gevaar voor mens of dier? Bel dan altijd de brandweer via 112.
Is er geen direct gevaar, maar wel schade aan de openbare ruimte? Bel dan naar de gemeente. De brandweer ter plaatse nodig? Bel dan naar het ‘geen spoed’ nummer.
Is er geen direct gevaar, maar wel schade aan je woning of bedrijf? Onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Voor de kosten van de schade neem je contact op met je verzekering.
Storm kan het hele jaar voorkomen. (Zeer) Zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Wie buiten is, loopt risico geraakt te worden door losvliegende voorwerpen. Ook het wegverkeer ondervindt vaak veel hinder van windstoten.
Wat je zelf kunt doen: