Door naar de hoofd inhoud

Handcrew Overijssel in beeld

3 augustus 2020
""

Natuurbranden zijn complex en zeer divers door de afwisselende vegetatie. Ze hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Het beheersen en bestrijden van deze natuurbranden is het specialisme van de Handcrew Overijssel.

Het team van 80 brandweermannen en -vrouwen kan in heel Nederland worden ingezet voor zowel tijdens het bestrijden van een natuurbrand als in de nablusfase. De Handcrew Overijssel komt onder andere daar waar de voertuigen niet kunnen komen. De naam van het team zegt het al, het is voornamelijk handwerk. Ze maken tijdens de natuurbrand bijvoorbeeld stoplijnen, een grens die voorkomt dat het vuur zich kan verder verspreiden. Ook bestrijden ze zelfs vuur met vuur.

Handcrew Overijssel

In de uitzending van NOS op 3 vertelt Wilfrid Pappot, teamlid van de Handcrew, meer over wat de Handcrew precies doet en welk gereedschap zij gebruiken om de natuurbranden te beheersen en te bestrijden. Meer weten over Handcrew Overijssel? Kijk dan op Brandweer.nl

Hitte en droogte

Wanneer het lang heet en droog weer is, kan dat grote gevolgen hebben voor de natuur. De kans op natuurbranden neemt dan ook fors toe. Op de pagina ‘Hitte en droogte’ lees je hier meer over.

Voorkom natuurbrand

Help natuurbranden voorkomen

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. In de online folder van Brandweer Nederland lees je wat je zelf kunt doen om een natuurbrand te voorkomen en wat je moet doen als er een natuurbrand is.