Door naar de hoofd inhoud

Het is zover: op kamers!

22 augustus 2022

Nog een paar weken en dan is het zover, de zomervakantie is voorbij. Voor sommige studenten is dit een bijzonder moment: zij gaan voor het eerst alleen op kamers. Prachtig natuurlijk zo’n volgende stap, maar studentenkamers staan nou niet meteen bekend als de meest nette en georganiseerde woningen. Het is dus extra belangrijk om aandacht te geven aan de veiligheid wanneer je op kamers gaat.  

Waar moet je op letten? 

Zorg ervoor dat de vluchtroute bekend is in het nieuwe studentenhuis. En kijk naar de elektrische apparaten. De wasdroger, wasmachine, magnetron of televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in het studentenhuis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? En heb je grote bergen was, let dan vooral op de wasdroger: die is het meest brandgevaarlijk.  

Voor een student is een laptop en mobiel natuurlijk onmisbaar. Maar let op de risico’s van het opladen! Liefst niet ‘s nachts opladen, stekker uit het stopcontact als de batterij of accu vol is én gebruik alleen de originele oplader. Voor lithium-ion batterijen brengen risico’s met zich mee.  

 In dit type batterij – bijvoorbeeld gebruikt voor smartphones, laptops en elektrische fietsen- zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Tegelijkertijd neemt de zorg over dit type batterij toe, omdat deze spontaan kan ontbranden of zelfs ontploffen. Risico’s zijn groter bij het gebruik van niet-originele laders, het te lang opladen van de batterij of beschadigingen.