Door naar de hoofd inhoud

Didier: hulpverlenen zit in mijn DNA

28 juli 2022

Didier werkt als ploegleider, bevelvoerder, duikploegleider, manschap, bedienaar redvoertuig én hij zit in de ontwikkelpool voor de piketfunctie van Officier van Dienst.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Didier” laat Didier zien wat zijn werk inhoudt.

Jongensdroom komt uit

“De liefde voor de brandweer is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten. Mijn opa heeft 22 jaar in het vak gezeten en met hem ging ik mee naar de kazerne en open dagen. Door hem is het vuur letterlijk en figuurlijk aangewakkerd. 21 jaar geleden kwam die jongensdroom uit toen ik zelf bij de vrijwillige brandweer ging werken. Vijf jaar later kwam ik bij de beroeps en was ik het die mijn opa vol trots de kazerne in Deventer liet zien. Ik ben vol het avontuur aangegaan en mee op uitruk vond ik het mooiste wat er was. Van daaruit ben ik me verder gaan ontwikkelen. Hoe ouder ik werd hoe meer verantwoordelijkheid ik wilde en toen had ik al de ambitie om een leidinggevende rol te gaan vervullen.”

En in september ga je weer een stap maken?

“Dat klopt. In september start ik als adviseur bij het team Risicobeheersing. In 2006 ben ik gestart als beroepsbrandweerman. Dat betekent dat ik over een paar jaar moet stoppen met deze bezwarende functie. Een bezwarende functie zoals bij de repressieve dienst mag je maximaal twintig jaar doen. Ik ben nu zeventien jaar onderweg dus dat houdt in dat ik in de laatste fase van deze bezwarende functie zit. In de aanloop hiernaartoe heb ik gekeken waar mijn interesses liggen. Vanuit de repressieve dienst heb ik altijd korte lijnen gehad met de collega’s van Risicobeheersing. Ik ging vaker meekijken met hun werkzaamheden en de veiligheidsvraagstukken vanuit de stad vond ik erg interessant. Toen er een vacature vrijkwam binnen team Risicobeheersing hoefde ik niet te twijfelen. Ondanks dat ik nog drie jaar op de uitruk ‘mag’, ben ik gek als ik deze kans niet grijp. Ik ben onlangs gestart met de opleiding Integrale Veiligheidskunde en deze nieuwe functie sluit daar heel goed bij aan.”

Het verschil kunnen maken

“Ik vind de uitrukdienst heel mooi, daar heb ik voor gekozen. Maar nu kies ik er voor om op een andere manier met het vak bezig te zijn. Hulpverlenen zit in mijn DNA en straks kan ik vanuit mijn nieuwe rol de uitruk ondersteunen. De 24-uurs dienst was een hele mooie tijd waar ik enorm veel ervaring heb opgedaan. Met deze goedgevulde rugzak is het nu tijd voor een nieuwe stap. Wel hoop ik dat er een vaste plek in het OVD (Officier van Dienst) piket komt. Momenteel zit ik in de ontwikkelpool en draai ik alleen losse diensten mee. Ik zit dus op de reservebank klaar tot er een plek vrijkomt. De functie van OVD past perfect bij mijn huidige repressieve ambities.”

Je had een hele diverse week. Vertel eens, wat was jouw persoonlijke hoogtepunt?

“Ik denk toch wel de opnames voor de video van toekomstgerichte gesprekscyclus. Wij hebben kort en krachtig in beeld gebracht waar wij als ploegleiders voor staan. Naast vraagbaak komen medewerkers ook bij ons bij knelpunten. Daar kunnen wij het verschil als ploegleider maken. De oude gesprekscyclus voelde meer als een ‘moetje, het enthousiasme en initiatief vanuit de medewerker ontbrak. De nieuwe gesprekscyclus is heel erg gericht op de ontwikkeling van medewerkers en ze krijgen zelf veel meer de regie in handen. Medewerkers kunnen naar eigen behoefte gespreksmomenten plannen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor een talentenanalyse en een eigen toolbox om je eigen ontwikkeling op gang te brengen. Wat ook helpt is dat oordeel en beloning bij deze nieuwe gesprekscyclus is losgekoppeld. Het voelt voor medewerkers daarom een stuk veiliger om open en eerlijk te zijn.”

Vakbekwaam blijven is een uitdaging

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik mag alles doen wat er aan functies is en wat er allemaal gedaan kan worden. Wat dat betreft heb ik de stempelkaart aardig vol. Ik heb eigenlijk alle opleidingen gevolgd die er zijn en daardoor kan ik ook alle functies doen. Dat is echt een jongensdroom die is uitgekomen. Het is wel een uitdaging om vakbekwaam te blijven op alle functies, want het is veel. Om die reden ben ik gestopt als duiker, maar ik blijf wel duikploegleider. Die enorme diversiteit vind ik het mooie aan mijn ‘warme taken’. Aan mijn functie van ploegleider vind ik het heel mooi om het verschil te kunnen maken en een bijdrage te kunnen leveren aan iemands ontwikkeling. Maar ook wanneer iemand ergens mee zit of niet op zijn plek zit kan ik diegene helpen met de zoektocht naar wel een fijne plek. Onze organisatie heeft connecties met verschillende opleidingsinstituten en werkgevers. Op die manier kunnen we echt iets betekenen voor iemand. Dat is de reden dat ik voor de functie van ploegleider heb gekozen. Het is echt de kers op de taart om iemand te helpen met een fijne werkplek.”

Wil je nog iets kwijt?

“Ik vond het heel leuk om deze volgdienst te doen en wil eigenlijk alle collega’s aanraden om ook een volgdienst te gaan doen. Je bent bewuster bezig met wat je eigenlijk allemaal doet in een week. Ik heb meerdere keren beseft wat een fantastische baan ik eigenlijk heb. De komende overstap naar team Risicobeheersing benadrukt dat hulpverlening niet alleen in de repressieve kant zit. Niet alleen de burger heeft hulp nodig. Door het helpen en ondersteunen van collega’s zorgen we samen voor een betere hulpverlening op straat. Iedereen heeft een belangrijke rol in de veiligheidsketen en dat mag best gezegd worden!”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgt er weer aan andere collega.