Door naar de hoofd inhoud
twee personen in gaspak vervoeren slachtoffer

IBGS als regionaal specialisme

Elke veiligheidsregio is verantwoordelijk voor het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen. Denk aan een lekkend vat brandbare en giftige stof of een lekkage door een weg- of spoortransport. De bestrijding van deze incidenten (IBGS), vindt zelden plaats en áls het gebeurt, heeft het een grote impact.

Een IBGS-inzet is een specialisme en het is daarom efficiënter om de krachten te bundelen. Het IBGS of gaspakkenteam levert extra materieel en kennis op het gebied van bronbestrijding en is binnen twee uur beschikbaar voor elke regio. De regio’s in Oost-5; IJsselland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid, lopen voor op de landelijke visie IBGS en werken al samen. De samenwerking zorgt ervoor dat de vakbekwaamheid van het team gaspakdragers beter op peil kan blijven.

Specialisme

Van de ruim 800 brandweermensen in regio IJsselland, bezitten de beroepsbrandweermensen in Deventer dit specialisme. De gaspakkenteams hoeven gelukkig niet vaak écht aan het werk. In Nederland gebeurt er twee of drie keer per jaar iets waarbij de brandweer de gaspakken aan moet. Bij een inzet komen de vrijwilligers van Lemelerveld de pakken ontsmetten met een ontsmettingsunit uit Heino.