Door naar de hoofd inhoud

Jules: iedere minuut telt

6 juli 2023

Jules is brandweerman bij de 24-uursdienst in Deventer. Ook is hij duikexaminator en onderdeel van de handcrew. Dit is het team dat zich richt op natuurbrandbestrijding. 

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Jules’ laat Jules zien wat zijn werk inhoudt.

Jules, vertel eens, wilde je altijd al bij de brandweer werken? 

“Het komt vaker voor binnen ons vak, maar mijn vader was ook brandweerman. Door mijn vader maakte ik al op jonge leeftijd kennis met de brandweer en was het voor mij al vrij snel duidelijk dat ik, net als hij, later ook bij de brandweer wilde! Hij zat bij de brandweer in Den Haag, de stad waar ik geboren en opgegroeid ben. In die tijd moest je eerst een vak leren voordat je bij de brandweer mocht werken, dus ik koos ervoor om Elektronica te volgen op de MTS (Middelbare Technische School). Daarna ben ik aan de slag gegaan bij de Haagse brandweer. 

Actie geeft energie

Ik woonde altijd met veel plezier in de Schilderswijk in Den Haag, maar na acht jaar besloten mijn vrouw en ik om samen met onze twee dochters te verhuizen. We wilden voor de kinderen naar een wat rustigere plek en verhuisden naar Nijverdal. Heen en weer rijden naar de kazerne in Den Haag werd toch onhandig dus solliciteerde ik bij meerdere korpsen in de buurt van Nijverdal. In 2007 kon ik aan de slag bij de brandweer in Deventer. Al snel mocht ik volledig meedraaien. De collega’s in Deventer gaven mij veel vertrouwen waardoor ik me snel thuis voelde.”

Zijn er veel verschillen tussen het werken in Deventer en Den Haag? 

“Het is zeker verschillend. In Deventer is de kazerne en de remise altijd netjes en opgeruimd. Je weet waar alle spullen liggen en mensen laten niet zo snel iets slingeren. Dat was in Den Haag anders, daar is het iets chaotischer en rommeliger. Je zou het iets ruwer kunnen noemen. Een ander groot verschil is het aantal keer dat de brandweer wordt ingezet. In Den Haag is het vergeleken met Deventer een stuk drukker. Waar we in Deventer vaak oefenen en daarnaast af en toe een inzet hebben, is dat in Den Haag juist andersom. En dat is een goed teken, begrijp me niet verkeerd. Het is natuurlijk fijn als het rustig is en er minder incidenten zijn. Maar als brandweerman krijg je ook energie van de actie. Je wil mensen helpen en ergens het verschil kunnen maken. Het hogere aantal inzetten mis ik soms stiekem wel. 

Naast mijn beroepsfunctie ben ik ook vrijwilliger in mijn woonplaats, Nijverdal. Naast de normale inzetten, worden wij vanuit Nijverdal ook ingezet als specialistisch team: de handcrew. Dit team houdt zich bezig met natuurbrandbestrijding en beschikt over specialistisch materiaal en speciale voertuigen. De handcrew is vooral actief als het droog is, bijvoorbeeld in de zomer. Tijdens droge periodes is het extra belangrijk dat mensen voorzichtig zijn met open vuur. Een gezellige barbecue op een grasveld of het verbranden van je onkruid op een hete dag lijkt onschuldig, maar het kan snel een onbedoelde brand veroorzaken. Als het wel mis gaat staan wij natuurlijk klaar, maar voorkomen is altijd beter.

Ik haal ook veel energie uit andere soorten werkzaamheden, zoals het duiken. Als duikploeg zijn wij er vooral voor het redden van mensen en dieren die in het water terecht zijn gekomen. Dat is onze hoofdtaak. Soms krijgen we het verzoek om iets op te duiken, denk aan een trouwring of iets anders dierbaars wat iemand in het water verloren is. Af en toe maken we er dan een duikoefening van waarbij we ook een verloren voorwerp opduiken: twee vliegen in één klap. Zo kunnen we met een kleine moeite toch van betekenis zijn. 

Naast dat ik zelf al zo’n 31 jaar duik, ben ik ook duikinstructeur. Als duikinstructeur zorg ik ervoor dat de duikers en de duikploegleiders vakbekwaam blijven en daardoor goed blijven in hun vak. Ook ben ik examinator voor het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) en neem ik duikexamens af.

Het verschil maken

Als iemand in het water beland bij een incident, dan is het belangrijk om snel in actie te komen. Ook hier telt iedere minuut. Het eerste uur na een waterongeval is het meest belangrijk, dit noemen wij het gouden uur. Na dit uur is de kans dat we iemand nog levend terugvinden heel klein. We doen er dus alles aan om iemand binnen dit eerste uur te vinden. Ik loop al heel wat jaren mee en heb al veel bijzondere gevallen meegemaakt van mensen die het na een waterongeval, ondanks dat ze lang in het water hebben gelegen, het toch overleven. Zo was er iemand in Den Haag die na 45(!) minuten onderwater is gered en er niets aan over heeft gehouden. Het is prachtig om te kunnen helpen en het verschil te kunnen maken.”

Houd onze Stories in de gaten. Binnenkort volgt er weer een andere collega.