Door naar de hoofd inhoud

Ineke: Ik ben een verbinder

2 november 2023

Ineke Bruinsma is HRM adviseur bij zowel de Veiligheidsregio IJsselland als GGD IJsselland. Daarnaast is zij in opleiding voor Officier van Dienst Communicatie.

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Ineke” laat Ineke zien wat haar werk inhoudt.

Vertel eens, wat houdt je functie precies in?
“In mijn functie als HRM adviseur adviseer ik de managers van vijf teams. Drie teams binnen de Veiligheidsregio IJsselland (GHOR, Veiligheidsbureau en HRM) en twee teams bij GGD IJsselland (Jeugdgezondheidszorg en twee beleidsteams en het klantcontactcentrum). Mensen vragen zich wel eens af wat ik allemaal doe. Met in-, door- en uitstroom van personeel ben je toch zo klaar? Nee, er speelt binnen die facetten echt heel veel. Zo adviseer ik ze op alle operationele en soms ook beleidsmatige personeelsprocessen. Hierbij kun je denken aan het werven van personeel, maar ook de advisering rondom ziekteverzuim en de naleving van de wet verbetering poortwachter.

Ook kijk ik met de managers naar de ontwikkeling en doorstroom van collega’s uit hun team. Wanneer een collega bijvoorbeeld meer uitdaging nodig heeft bekijken we de mogelijkheden om hem of haar een opleiding aan te bieden. Wat ook mogelijk is, is dat medewerkers, met name bij de GGD, naast hun huidige functie ook werkzaamheden gaan verrichten op projectbasis bij andere afdelingen. Hiermee kunnen ze hun werkveld verbreden en ervaring opdoen binnen andere afdelingen. Op deze manier denken wij mee met de managers hoe we deze doorstroom kunnen oppakken.

Tijdens mijn volgdag zag je ook dat ik met collega’s aan het sparren was over ‘De crisis van morgen’. Met dat project bereiden wij ons voor op langdurige crises en dan met name hoe wij de personele bezetting regelen. Voorbeelden zijn de corona crisis en de vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Er is voor een lange tijd tijdelijk extra personeel nodig. Hoe kunnen wij dit organiseren? Kunnen we een beroep doen op collega’s uit bestaande functies of kunnen we een pool maken? Dat zijn vraagstukken waar wij als HRM bij betrokken zijn. Dus naast het adviseren van managers zijn wij ook betrokken bij dergelijke projecten.”

Pieper en adrenaline

Je bent ook gestart met de opleiding tot officier van dienst communicatie (OvD-C). Wil je daar meer over vertellen? “Ik krijg energie van het onverwachtse en ik wil mijn steentje bijdragen en onderdeel zijn van de gehele organisatie. Toen ik de vacature voor OvD-C las, kreeg ik meteen het gevoel van ‘dit is wat voor mij!’. Ik kom uit een familie met allemaal politiemensen. Mijn vader werkte in mijn jonge jaren bij de Rijkspolitie en hij werd regelmatig opgeroepen. Misschien zit het wel in mijn genen?

Om bij te kunnen dragen aan de kolommen die zorgen voor de veiligheid van mens en dier in onze regio: dat vind ik waardevol en mooi. Ook het gevoel en de adrenaline die vrijkomt wanneer de pieper gaat vind ik echt geweldig! Daar krijg ik echt energie van! Crisisbeheersing is een groot onderdeel van de veiligheidsregio en ik vind het heel leuk om daar straks ook een grotere rol in te spelen. Om op mijn manier een steentje te kunnen bijdragen aan het maatschappelijke aspect.

Daarnaast ken ik de wereld van de woordvoering niet, maar het past wel bij mijn ervaring als coach en trainer. Ik ben van nature een makkelijke prater en vind presenteren leuk om te doen. Om dit voor de pers en het publiek te moeten is wél nieuw en vraagt weer andere vaardigheden. En dat komt goed uit, want ik vind het heel leuk om iets nieuws te leren en mezelf op die manier uit te blijven dagen.

Bij de opleiding hoort ook rijvaardigheidstraining, deze start in februari volgend jaar. Bij een PRIO 1 kan het soms voorkomen dat ik met optische en geluidssignalen moet rijden en daarom hoort deze rijtraining erbij. Doorgaans hoeft iemand van de woordvoering niet als eerste ter plaatse te zijn. Maar stel je voor dat ik in een file terecht kom en daardoor niet verder kan rijden? Dan is het wel handig om te weten hoe je veilig langs de file kunt rijden. Er moet bij een (groot) incident toch een OvD-C ter plaatse zijn om de pers te woord te staan.

Persoonlijk contact

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het leukste aan mijn werk vind ik de gesprekken. Ik ben echt van het persoonlijke contact, een mensen mens dus! Het uitwerken van verslagen en deels het maken van beleid hoort erbij maar is niet hetgeen waaruit ik de meeste energie haal. Ik word gelukkig van de verbinding en gesprekken met collega’s. De energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Daar word ik blij van! Ook word ik blij van mijn directe collega’s. Ik ben onderdeel van een heel hecht team. Het HRM team bestaat uit 22 hele fijne collega’s. Iedereen heeft zijn of haar eigen expertise. We ondersteunen en helpen elkaar en door te sparren over zaken leren we ook veel van elkaar.

Verder is de Veiligheidsregio een hele fijne werkgever. De arbeidsvoorwaarden zijn goed en het is een flexibele werkgever met sociale en hardwerkende collega’s. Ook vind ik het hybride werken fijn. Je kan zelf je werkvensters bepalen en dat is voor mijn functie erg prettig. En misschien wel het meest belangrijke van alles: ik wilde heel graag aan de slag bij een maatschappelijk betrokken organisatie. En dat is gelukt!

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgt er weer een nieuwe collega!