Door naar de hoofd inhoud

Jaarwisseling ’22-’23: beheersbaar en gemoedelijk

1 januari 2023
sterretje wordt afgestoken

We kijken terug op een beheersbare jaarwisseling zonder grote incidenten. De brandweer in IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 8.00 uur 71 keer uitgerukt voor incidenten. Tijdens de vorige jaarwisseling was dit 64 keer.

De jaarwisseling in IJsselland verliep beheersbaar. Het beeld in onze regio is dat er na twee coronajaren veel mensen op de been waren. In het aantal meldingen dat de meldkamer ontving, is een kleine stijging zichtbaar ten opzichte van vorig jaar. Het ging voornamelijk om brandjes in containers, afval, garages, schuurtjes én uitrukken die gerelateerd zijn aan vuurwerk of vreugdevuren. Verder moest de brandweer vanwege de harde wind ook een aantal keren uitrukken voor stormschades. In onze hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. De samenwerking met de andere hulpdiensten was goed. In genoemde periode hebben we geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.

In onze regio was carbidschieten ook dit jaar weer populair. IJsselland is aangesloten op de BOCK-campagne (Bewust Oplettende Carbid Knaller) waarbij inwoners via (social) media geïnformeerd worden over het zo veilig mogelijk schieten met carbid.

Cijfers nieuwjaarsincidenten

Ieder jaar wil heel Nederland op 1 januari weten hoeveel incidenten er hebben plaatsgevonden tijdens de jaarwisseling. Het NIPV heeft een dashboard ontwikkeld dat inzicht geeft in de nieuwjaarincidenten en gebaseerd is op data met uniforme rekenregels. De gegevens over het aantal en soort meldingen tussen 31 december 00.00 uur en 1 januari 08.00 uur (32 uur) in alle veiligheidsregio’s worden gepubliceerd op kerncijfers NIPV. Het is de derde keer dat dit op deze manier gebeurd. Omdat iedere veiligheidsregio in het verleden aantallen incidenten aanleverde volgens andere definities en tijdsperioden, zijn de cijfers van afgelopen en komende jaarwisseling niet één op één te vergelijken met de cijfers van voor die tijd.

Nog even teruglezen hoe de jaarwisseling vorig jaar (’21 – ’22) is verlopen? Ga dan naar het artikel ‘Jaarwisseling ’21-’22: : relatief rustige nacht, meer kleinere branden’.