Door naar de hoofd inhoud

Kristan: “het is zoveel meer dan brand blussen”

19 oktober 2023

Kristan is aspirant manschap bij Brandweer Zwartsluis en scheepsmonteur bij Scheepstechniek Arjan Rigterink Zwartsluis

Aan de hand van foto’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight “Volgdag Kristan” laat Kristan zien wat zijn werk inhoudt.

Kristan is pas sinds kort brandweervrijwilliger bij post Zwartsluis. Vorig jaar is hij gestart met de opleiding tot manschap en hij verwacht in mei 2024 klaar te zijn. Maar dan is hij nog niet uitgeleerd. Hij wil ook nog de opleiding Chauffeur/Pompbediener doen en aan de slag als schipper op hun eigen brandweerboot.

Werken bij de brandweer

Vertel, waarom ben jij brandweervrijwilliger?

“Als de pieper gaat, dan kun je iets doen om een ander te helpen. Werken bij de brandweer is zoveel meer dan alleen maar branden blussen. Het is heel divers. Het kan ook gaan om een kat in de boom of om een ongeval. Je komt in actie om de samenleving te helpen als dat nodig is.

Je bent nog niet klaar met de opleiding Manschap. Mag je dan al wel mee als er een uitruk is?

“Ja, ik mag mee op uitruk. De opleiding bestaat uit vier modules en je start met een cursus levensreddend handelen. Als je daarna één van die modules hebt afgerond, bijvoorbeeld brandbestrijding, dan mag je mee op uitruk als het om een brand gaat. Je draait dan dus ook al volledig mee in de inzet. Ik ben nu bezig met de module IBGS (gevaarlijke stoffen). In die module leer ik alles over het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen, zoals gas, asbest of andere chemische stoffen. Als laatste volgen de modules THV (technische hulpverlening) en Waterongevallen. Je mag dan mee als manschap in opleiding om te leren. Of je krijgt juist wel een taak als gewondenverzorger omdat je de cursus levensreddend handelen hebt gehad.

Heb je al een incident meegemaakt die jou is bijgebleven?

“Alle uitrukken blijven me bij, maar half september was er een brand op een boot. Die boot lag in een scheepswerf tegenover mijn eigen werk. De brand was heel lastig te blussen omdat de brandhaard onder de vloer zat. In de vloer zaten verder geen luiken en we moesten daar dus gaten in maken om bij de brandhaard te kunnen. Samen met andere posten uit de regio is het uiteindelijk toch gelukt om de brand onder controle te krijgen.

Wel handig, je bent zelf scheepsmonteur.

“Klopt. Daar doe ik ook zeker mijn voordeel mee. Deze kennis kun je altijd meenemen bij zo’n inzet. Maar binnen onze post hebben we heel veel specifieke vakkennis waar we gebruik van kunnen maken. We hebben iemand in huis die veel over bouwmaterialen weet en iemand die les geeft in het brandweervak en dus veel theoretische kennis heeft. Maar we hebben ook een ploeglid die onderhoudsmonteur op een vakantiepark is, en daardoor dus veel weet van bijvoorbeeld de skeletbouw van chalets. En we kennen allemaal ons eigen uitrukgebied ontzettend goed. Zo kennen we de vaarroutes in Zwartsluis en omstreken als onze broekzak.”

Werken als scheepsmonteur

Kun je meer vertellen over jouw werk als scheepsmonteur?

“Als scheepsmonteur onderhoud ik boten. Er zijn natuurlijk verschillen, maar je kunt het redelijk vergelijken met het werk van een automonteur. Het vaarseizoen is nu afgelopen en de meeste boten gaan het water uit. We maken de boten winterklaar, zodat ze straks in het voorjaar zo weer weg kunnen varen. Je kunt dan denken aan olie verversen, antivries door de motor pompen en het watersysteem leeghalen.

Heb je dan ook een opleiding gedaan om scheepsmonteur te worden?

“Nee, ik heb daar geen specifieke opleiding voor gedaan. Ik leer vooral door te doen, ik pak het liefst gewoon dingen aan. Dat doe ik ook het liefst bij de brandweer. Voordat ik dit werk deed was ik auto- en vrachtwagenmonteur. Daarvoor heb ik wel de opleidingen Eerste Autotechnicus en Eerste Bedrijfswagentechnicus gedaan.”

En hoe combineer je het werk als scheepsmonteur met jouw werk als brandweervrijwilliger?

“Mijn werkgever is ook brandweervrijwilliger, dus als de pieper gaat dan gaan we beide naar de kazerne. Gelukkig kan ik in de meeste gevallen het werk laten vallen en gaan. Nou ja, het werk laten vallen… de ruimtes in een boot zijn soms zo klein dat ik in de meest gekke posities lig te werken. Menig yoga instructeur zal er jaloers op zijn! Maar soms kan ik juist niet weg, als ik bijvoorbeeld aan het lassen ben geweest in de motorruimte of bij isolatiemateriaal. Dan heb je toch te maken met brandgevaar en dan ben ik brandwacht op die boot.”

In de slachtofferrol

Hoe ben je bij Brandweer Zwartsluis terechtgekomen?

“Ik wilde al heel lang bij de brandweer. Ik ben vaak mee geweest met oefeningen. Om te kijken maar ook om slachtoffer te spelen. De brandweer vond ik altijd al interessant. Eerder lukte het niet om erbij te gaan omdat ik veel buiten Zwartsluis aan het werk was. Net na corona werd ik benaderd of het mij niet leuk leek om er toch bij te komen. Ik werkte inmiddels in Zwartsluis en was dus ook overdag beschikbaar. En toen is het balletje gaan rollen. Vrij snel daarna heb ik gesolliciteerd en kon ik starten met de opleiding.”

Wat vind je van de opleiding?

“De opleiding is ontzettend leuk en leerzaam. Vanuit post Zwartsluis volgen we met z’n drieën de opleiding en kunnen we veel opdrachten samen doen. Ik ben normaal gesproken niet zo van het leren, maar de motivatie is nu juist heel hoog omdat ik weet wat het doel is. En je bent tijdens de opleiding ook veel praktisch bezig, dus leren door het te doen.

En jullie zoeken dus ook nieuwe vrijwilligers in Zwartsluis?

“Ja zeker, een stuk of vier zou mooi zijn. We zijn op zoek naar mensen die wonen en werken in Zwartsluis. Als je het wil dan is het zeker haalbaar. We zoeken mensen die van aanpakken weten en mens en dier in eigen dorp willen helpen als het nodig is.”

Ook brandweervrijwilliger worden?

Niet alleen in Zwartsluis zoeken we nieuwe collega’s. Dat doen we ook voor 23 andere posten in de regio. Of je nu scheepsmonteur bent zoals Kristan, of kapper, leerkracht, zorgmedewerker, akkerbouwer, engineer, vers specialist, klompenmaker, controller, inkoper, werkvoorbereider, pedicure, meubelstoffeerder, timmerman, barbier, melkveehouder, vestigingsmanager of verpleegkundige… werken bij de brandweer past er bijna altijd bij. Kom werken bij Brandweer IJsselland. Meer informatie vind je hier.

Houd onze Stories in de gaten, binnenkort volgt er weer een nieuwe collega!