Door naar de hoofd inhoud
oudere vrouw installeert zelf brandmelder

Langer veilig thuis

Er zijn veel goede initiatieven op het gebied van langer veilig thuis wonen. Een mooi voorbeeld zijn de huisbezoeken door Stichting Welzijn Staphorst. Tijdens het 100e huisbezoek gingen Staphorster wethouder Mussche en brandweerman Roel mee met vrijwilligster Coby. Samen bezochten ze mevrouw Troost.

Vrijwilligster Coby Trul werkt in de ouderenzorg en ging al eerder bij senioren op bezoek: “Oudere mensen spreken me gewoon heel erg aan”. Een stukje bewustwording is volgens Coby het belangrijkste onderdeel van de bezoeken. Daarnaast zijn de meeste mensen blij met een bezoekje van de vrijwilligers, want het is vaak ontzettend gezellig.

De rookmeldertest

Mevrouw Troost stond het drietal al op te wachten en vroeg gelijk aan brandweerman Roel of haar rookmelder goed hangt. “Ja zeker, maar heeft u de melder al eens getest?” antwoordde Roel. “Nog nooit…” Gelijk werd de rookmelder getest! Uiteraard volgens het advies van Roel: door onder de rookmelder te gaan staan en met een paraplu of wandelstok de testknop in te drukken.

Van veiligheid tot financiën

Na het testen van de rookmelder, liep Coby met mevrouw Troost een vragenlijst door. Coby: “We starten altijd met een risicocheck, daarna zijn er vragen over bijvoorbeeld vitaliteit en welzijn, veiligheid en financiën. We houden het algemeen hoor, ik hoef uw banksaldo en pincode niet te weten.” Aan de hand van de vragenlijst werd er gekeken waar mevrouw Troost behoefte aan heeft en of er mogelijk instanties zijn die hulp en ondersteuning kunnen bieden.

Trots op de vrijwilligers

“De eerste ervaringen waren goed, zowel van inwoners, vrijwilligers, gemeente als betrokken organisaties. Bovendien worden mensen steeds ouder en wonen ouderen ook langer thuis.” Dat waren genoeg redenen voor ons om door te gaan met de bezoeken en verschillende netwerkpartners hieraan te verbinden. Met de ruim 20 vrijwilligers van de stichting kunnen heel wat bezoeken afgelegd worden. Dat is heel mooi en ik ben blij dat er zoveel mensen zijn die dit willen doen”, aldus wethouder Alwin Mussche.

Meer weten over het Staphorster initiatief? Ga dan naar de website van Stichting Welzijn Staphorst.