Door naar de hoofd inhoud

Vijftien brandweerkazernes met openbare AED’s

AED aan gevel brandweerkazerne

Om veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid te stimuleren plaatsten we in het najaar bij vijftien brandweerkazernes een openbare AED. Omwonenden werden uitgenodigd voor een avond waar zij kennis konden maken met reanimatie en AED.

Ruim 300 mensen gaven gehoor aan deze oproep. Bezoekers kregen meer informatie over reanimaties en AED’s, konden ervaren hoe het is om te reanimeren op een speciale reanimatiepop én kregen informatie over burgerhulpverlening. Ook konden ze zich aanmelden voor een vervolgcursus van het Rode Kruis. En dat laatste gebeurde massaal: 130 mensen schreven zich in.

“Ik heb er al vaker over gedacht om een reanimatiecursus te doen, maar nooit de stap gezet. Door deze uitnodiging en de AED in de buurt dacht ik: nu moet ik het gewoon gaan doen!” vertelde een van de bezoekers.

Onderzoek door Ambulance IJsselland

Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten een AED, aan de buitenkant van de kazerne, van toegevoegde waarde is. Er is onder gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s, zoals beperkt of 24/7 beschikbaar. Uiteindelijk zijn er AED’s geplaatst bij de brandweerposten Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.

“Ik ben blij dat we ook op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in Giethoorn.”

Bart Tuin, ploegleider brandweerpost Giethoorn

HartslagNu

De vijftien AED’s zijn allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu.  Dat betekent dat bij een 112-melding van een mogelijke hartstilstand, burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer automatisch gealarmeerd worden. Aan hen wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.

Meer weten? Ga naar https://www.vrijsselland.nl/veilig-leven/aed-en-hartslagnu.