Door naar de hoofd inhoud

Lezing GGD IJsselland: zon, zee, … ziekte

14 mei 2018
fototoestel drankje hoed en zonnebril

Onbezorgd kamperen in Oost-Europa? Lekker naar Gambia in plaats van Spanje? Dol van honden? Zon, zee, zika! Ervaren reizigersadviseurs van GGD IJsselland houden dinsdag 22 mei van 19:30 – 21:00 uur een interactieve avond in de Stadkamer Centrum in Zwolle. Over de noodzaak van reisvaccinaties met o.a. flitsende voordrachten.

Elk jaar reizen veel mensen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Veel van hen weten niet dat je in landen die minder risicovol lijken – zoals Turkije, Tunesië, Egypte of Oost-Europese landen- besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen. “Ouders gaan er bijvoorbeeld vaak van uit dat kinderen de benodigde vaccinaties al hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Maar hepatitis A zit hier niet bij in. Bijna de helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt,” aldus een medewerker Reizigerszorg GGD IJsselland.

Vaccinaties

“Mensen zien een weekje Turkije net als een weekje naar Zuid-Frankrijk en dan sta je er gewoon niet bij stil dat het raadzaam is om vaccinaties te halen. Bij reizen naar verre landen als bijvoorbeeld Gambia krijg je meer te maken met ziekten als malaria of Zika. En dan hebben we het nog niet gehad over hondsdolheid. “Tijdens deze avond vertellen de reizigersadviseurs van GGD IJsselland wanneer je moet vaccineren, hoe je ziekten kunt voorkomen en wat de ziekte is. Geven ze tips, voorbeelden en beantwoorden ze vragen.

De avond is gratis toegankelijk. Je kunt je hier aanmelden.