Door naar de hoofd inhoud

Liveblog: GRIP 1 Grote brand Fabriekswijk De Krim (gesloten)

8 februari 2024

Donderdag middag 8 februari werden wij omstreeks 15.00 uur gealarmeerd voor een grote brand in een bedrijfspand aan de Fabriekswijk in De Krim. De brandweer heeft opgeschaald naar GRIP 1. Om 23:23 werd het sein brandmeester gegeven. Korpsen uit Coevorden, Hardenberg, Gramsbergen, Wesepe en Slagharen assisteerden de brandweer van De Krim.

Deze liveblog is gesloten


Update: 23:48

Om 23:23 is het sein brandmeester gegeven. Dat wil zeggen dat de brand onder controle is en er geen uitbreiding meer mogelijk is. We zullen nog enkele uren bezig zijn met het nablussen. Dit kan nog rook- en stankoverlast geven. Het advies om ramen en deuren te sluiten en, indien mogelijk, de ventilatie uit te zetten blijft van kracht.

Deze liveblog wordt gesloten. Op de website van de gemeente Hardenberg vindt u morgen na 9.00 uur meer informatie wat te doen als u brandresten rondom uw woning aantreft.


Update: 23:00

De verkenningseenheden hebben bevestigd dat er geen asbest is aangetroffen, wel verbrand materiaal. Op de website van de gemeente Hardenberg vindt u morgen na 9.00 uur meer informatie wat te doen als u brandresten rondom uw woning aantreft.

Er is afgeschaald naar GRIP 0. Dit betekent dat de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten niet meer nodig is. De brand bij het bedrijf is beheersbaar, maar het nablussen duurt nog enkele uren. Dit kan nog rook- en stankoverlast geven. Het advies om ramen en deuren te sluiten en, indien mogelijk, de ventilatie uit te zetten blijft van kracht.


Update: 21:40

Basisschool De Bron aan de Prins Bernardstraat 1 blijft op advies van de hulpdiensten morgen gesloten vanwege stank- en rookoverlast.

Tot op heden is er geen asbest aangetroffen. De verkenningseenheden houden de situatie goed in de gaten.

De brandweer heeft met succes ingezet op het voorkomen van het overslaan van de brand naar naastgelegen silo’s.

De brand neemt af. Hierdoor kan er meer laaghangende rook ontstaan. Heeft u last van de rook? Houd uw ramen en deuren gesloten en laat de ventilatie, indien mogelijk, nog uit.


Update: 20:01

De situatie rondom de brand is nog niet veranderd. Wel is te zien dat de rookpluim naar boven trekt, waardoor inwoners mogelijk minder overlast hebben van de rook en stank.


Update: 18:43

De brand is inmiddels uitgeslagen. Dit betekent dat het vuur niet meer binnenin het pand is, maar ook door het dak komt. Er komt veel vliegvuur vrij en zwarte rookwolken.


Update 18:19

Sport- en cultuuraccomodatie de Beuk is gesloten voor opvang. Omwonenden hebben zelf opvang geregeld.

Er wordt door de meetploeg constant gemeten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Tot nu toe is uit de metingen gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Er worden wel schadelijke stoffen gemeten, zoals CO (koolstofmonoxide), maar dit is niet in gevaarlijke concentraties. Rook is tenslotte altijd schadelijk.


Update: 18:02

De brand is binnen in het pand. Omdat het niet duidelijk is of de brandweer het pand veilig kan betreden, wordt gewacht met het blussen van de brand. In de tussentijd wordt onze blusrobot Fikthor ingezet om de brand te blussen.


Update: 17:24

Er wordt zo snel mogelijk een tweede NL-Alert verzonden om de omgeving te informeren. Door de sterke rookontwikkeling en windrichting is de rook richting het dorp getrokken en is er stankoverlast. Sluit daarom ramen en deuren en zet, indien mogelijk, ventilatie uit.

De brand woedt in een bedrijfspand van een droogbloemenhandel. Het gaat waarschijnlijk om papier of papierbalen.


Update: 16:20

Bewoners uit naast gelegen panden worden opgevangen in sport- en cultuuraccomodatie de Beuk. De N377 tussen Dedemsvaart en Coevorden is in beide richtingen afgesloten.


Update: 16:06

De brand is uitgebroken bij een droogbloemenhandel. Dit bedrijfspand bevat mogelijk asbest. Of er asbest is vrijgekomen is op dit moment nog niet bekend.


Update: 15:50

Er wordt zo snel mogelijk een NL Alert uitgezonden om de omgeving te informeren dat omwonenden hun ramen en deuren te sluiten en, indien mogelijk, de ventilatie uit te zetten. Lees hier meer informatie over ‘Blijf uit de rook’

Inmiddels zijn er meerdere hulpdiensten aanwezig en de woordvoerder ter plaatse.


Update: 15.25

Wij zijn opgeschaald naar een GRIP 1 vanwege de vele rook. Sluit daarom uw ramen en deuren en zet, indien mogelijk ventilatie uit. Nadere info volgt.