Door naar de hoofd inhoud

Merel: informatie gestuurd werken

Merel bij TS

Merel Jager is informatiespecialist Geo/Bi. Informatiemanagement wordt steeds belangrijker binnen onze organisatie. We baseren steeds meer beslissingen op cijfers en trends: informatie gestuurd werken.

Aan de hand van foto’s en video’s, terug te zien op ons Instagramaccount in de highlight ‘Volgdag Merel’, laat Merel zien wat haar werk inhoudt.

Informatie gestuurd werken zagen we op verschillende manieren in je functie terugkomen. Wat maakt het aantrekkelijk om dit bij Veiligheidsregio IJsselland te doen?

“Er gebeurt veel bij de veiligheidsregio. Mijn functie voer ik nu zo’n tweeënhalf jaar uit, ik deed er daarvoor mijn stage ook hier. Geo en Bi heb ik opnieuw neergezet en dat is een mooie kans die je niet altijd krijgt. Daarnaast spreekt het type organisatie me aan. Ik werk met diverse teams en collega’s samen. Bijvoorbeeld met incidentbestrijding over het programma LiveOP. Voor de tekeningen regel ik de software en applicaties. Cijfers over de brandweerinzet en incidenten, maar ook over opvanglocaties in onze regio verwerk ik in dashboards. Ook kijk ik strategisch mee met waar we heen willen met ons team IM en het VIC, waar willen we heen met informatie. Ook vind je mij regelmatig bij teams I&A. I&A zorgt er namelijk voor dat achterkant van al onze systemen en applicaties goed geregeld is.”

Overgang nieuwe meldkamer

Je was ook aan het werk voor de meldkamer. Waar lag voor jou het zwaartepunt in de overgang naar de nieuwe meldkamer

De nieuwe meldkamer staat ongeveer 300 meter vanaf de oude. Technisch gezien maakt dat niet uit of het nu 300 meter of 300 kilometer is. Oude systemen worden uitgeplugd en alles wat daarna weer wordt ingeplugd is nieuw zoals computers en servers. Vanuit IJsselland gebruiken we nieuwe lijnen. Vooraf keken we wat we al konden testen. Tijdens de overgang op 21 maart keken we soms ook letterlijk op lijnen mee. Onze ‘oude’ dashboards willen we nog wel houden, dus die data moest ook apart worden opgeslagen. Andere communicatiemiddelen zoals P2000 en Precom moesten we monitoren of alles bleef werken. We waren de link tussen medewerkers en de leverancier of de meldkamer. Het was een mooie puzzel die ik de hele dag maakte. De uitgifte van meldingen stopte om 9.30 uur op de oude meldkamers, de eerste melding werd einde die dag aangenomen op de nieuwe meldkamer. We zijn goed gemigreerd, al komt er ook voor de collega’s daarna nog genoeg bij kijken maar de beller merkt daar niets van.

Informatiemanager in opleiding

We zagen je ook tijdens een oefening van het CoPI in Dalfsen. Hoe beleefde je die dag?

Het leuke aan deze organisatie is dat je een combinatie kunt maken tussen je ‘koude’ en ‘warme’ organisatie. Ik had daarin een paar opties en Informatiemanager CoPI past denk ik het beste bij mij en mijn koude functie. Je komt echt op het plaats incident en werkt niet op afstand. Daarnaast zet het mij aan het denken wat ik in mijn functie als informatiespecialist GEO/BI nog kan bijdragen aan de crisisorganisatie. Tot die tijd las ik er wel over, maar het echt zien en meemaken is heel wat anders. Mijn opleiding start als het goed is in april waardoor ik rond de zomer in het piket start. De piketgroep informatiemanagers is voor de hele regio, onderling nog verdeeld in het west en oost deel.

Deze oefening op een vakantiepark was opgezet als incidentlocatie. Alle hulpdiensten en crisispartners moesten met hun achterban overleggen. Daardoor voelde het reëler aan. Ik werd voor de leeuwen gegooid, maar dat ging goed. De Leider CoPI wist dat het mijn eerste oefening was en twee IM’ers waren mijn achterwacht. Zij namen me mee in de basis: hoe werkt een portofoon, wat vraag je uit bij de meldkamer en hoe werk je in LCMS. Ik vond het heel erg leuk om te doen, het smaakte naar meer!”

Vacatures

De komende tijd komen er flink wat vacatures rondom informatiemanagement. Wat betekent dat voor jou?

“Met name bij de functie informatiespecialist en data engineer ben ik betrokken bij de vacatureteksten en de werving en selectie. Waarschijnlijk ga ik de nieuwe collega’s ook deels begeleiden. Ze gaan meewerken op diverse projecten, zoals de oprichting van ons VIC: het Veiligheids Informatie Centrum. Dat kun je zien als het informatieknooppunt tussen Rijk, regio’s, partners en onze organisatie. Houd dus vooral de website in de gaten voor de vacatures!”

De toekomst van informatie gestuurd werken

Je gaf meteen al aan dat de organisatie meer informatie gestuurd wil werken. Welke bijdrage lever jij daarin?

“We willen door de hele organisatie heen meer informatie gestuurd werken. Data hebben over schoorsteenbranden is één, maar een analyse daarop maken is echt van meerwaarde. Dan zetten we onze campagnes in op data en feiten in plaats van op onderbuik gevoel en werkervaring. Mijn functie is erg divers: ik spreek heel veel mensen, binnen en buiten onze organisatie. Landelijk zit ik ook nog in enkele vakgroepen, bijvoorbeeld voor GEO en BI. Ik werk veel buiten de deur met collega’s vanuit andere regio’s. Samen met al die collega’s werk ik toe naar oplossingen.”