Door naar de hoofd inhoud
uitrukpakken Deventer

Nieuw operationeel uniform en uitrukkleding

Eén beeld, één brandweer: in één oogopslag is de brandweer herkenbaar voor burgers en collega-hulpverleners. Zowel het operationeel uniform als de uitrukkleding vervangen we de komende jaren.

Eind mei kregen alle 25 veiligheidsregio’s kledingpakketten voor de landelijke draagproef van het operationeel uniform. 250 brandweermensen droegen het uniform zes weken lang om zo te ervaren wat er eventueel aan verbeterd kan worden en de eerste bevindingen zijn positief. Ook in onze regio testten tien collega’s de kleding.

Eén van de vrijwilligers deelt zijn eerste ervaringen: “Je merkt dat er goed nagedacht is over het nieuwe uniform. Er zitten voldoende zakken in de broek, de pager blijft niet steken op de lussen van de riem en de broek is ook lang genoeg. Dit is wel eens een probleem met mijn lengte. Het materiaal is luchtig en voelt goed aan, ook na een inzet. Een nadeel: de rode streep op de achterkant van de polo voel je trekken bij bewegingen met de armen. Al met al ben ik wel zeer tevreden met het nieuwe uniform.”

Operationeel uniform

Het operationeel uniform wordt gebruikt bij laag-risicotaken, zoals liftopsluiting, dier te water of reinigen wegdek. De deelnemers toetsen de kleding op aspecten zoals pasvorm, functionaliteit en bescherming tijdens operationeel optreden. Zij dragen de kleding zowel bij repressieve taken als op kantoor. De bevindingen en eventuele verbetersuggesties worden verwerkt in het definitieve ontwerp van de nieuwe vrouwelijke en mannelijke lijn. Na het ondertekenen van het contract start de leverancier met de productie van het operationeel uniform. De termijn van productie tot levering duurt zo’n negen maanden. Dit betekent dat de eerste levering van het operationeel uniform aan de eerste veiligheidsregio’s volgens de huidige planning begin 2022 is.

Nieuwe uitrukkleding

De uitrukkleding van de brandweer verschilt binnen brandweer Nederland onderling behoorlijk: een zwart pak of een beige pak, een rode helm of een witte helm. Met het ondertekenen van het contract op 21 april sprak IJsselland haar samenwerking uit met Ballyclare voor de levering van nieuwe pakken conform de nieuwe huisstijl van Brandweer Nederland.

De nieuwe pakken zijn van een andere buitenstof gemaakt dan de huidige pakken. Het materiaal heeft als voordeel dat het UV gevoelige materiaal aan de binnenzijde zit, de stof kleurecht blijft, lichter en soepeler is. Verder is het pak ‘voorgevormd’ wat de pasvorm ten goede komt. Het meest in het oog springende verschil is de nieuwe striping conform de huisstijl van Brandweer Nederland.

Testen en onderzoek

Voor het eerste prototype is er heel wat onderzoek gedaan door het IFV, TNO en een aantal korpsen. Het IFV heeft gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en de behoeften van degenen die uitrukken. Bijvoorbeeld als het gaat om flexibiliteit en de mogelijkheid om verschillende lagen kleding te dragen Het resultaat is een ontwerp voor een veilig en goed zichtbaar pak met een uniforme uitstraling. Minstens zo belangrijk is de zichtbaarheid, zodat brandweermensen veilig hun werk kunnen doen Binnen IJsselland hebben we de nieuwe uitrukpakken uitgebreid getest op draagcomfort in diverse situaties.

Wat doen we met de huidige pakken?

De huidige pakken blijven we gewoon nog gebruiken naast de nieuwe pakken. Deze pakken zullen de komende jaren, door slijtage, langzaam aan worden vervangen door de nieuwe pakken. Ze gaan dus naast elkaar gebruikt worden wat qua beeld tijdelijk een verschil gaat geven in de soort striping die er op zit. In januari 2021 ontvingen de collega’s in Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle de eerste 300-350 pakken.