Door naar de hoofd inhoud
overleg oude en nieuwe directeur veiligheidsregio ijsselland

Nieuwe leiding

Arjen Schepers volgde Lieke Sievers op als directeur veiligheidsregio en commandant brandweer. Lieke was van 2008-2016 regiocommandant brandweer en voorzitter veiligheidsdirectie. Tegenwoordig is zij burgemeester van Edam-Volendam. 

Lieke blikt terug: “Mijn grootste opgave was de regionalisering van de brandweer. Dat is ook meteen waar ik het meest trots op ben, want dit verliep fantastisch. Behalve structuur, formatie en financiën lag de focus vooral ook op onze cultuur, waarden en identiteit. De OR speelde daar een heel goede rol in, waardoor het echt een gezamenlijk en open proces werd. Deze verzamelde tijdens sessies in de hele regio Brandende Signalen, die leidden tot onze visie op cultuur.  

IJsselland als voorloper

Ik heb nog steeds leuke contacten met mensen van VRIJ en ik vind de ontwikkeling en professionalisering mooi om te zien. Ik ben blij dat alle posten overeind zijn gebleven. Wat betreft visie vind ik VRIJ een voorloper. Nu ik elders burgemeester ben, waardeer ik de goede bestuurlijke verhoudingen in IJsselland nog meer. Daarin is IJsselland een voorbeeld voor de rest van Nederland.” 

Arjen vult aan: “De vorming van de nieuwe organisatie is soepel verlopen. Iedereen – beroeps, vrijwilliger, bestuurder en partner – heeft zijn steentje bijgedragen. De basis is meer dan op orde, we zijn financieel gezond en de organisatie is alweer aangepast aan nieuwe ambities. Hoe zorgen we dat we in de toekomst nog steeds kwalitatieve brandweerzorg leveren? Hoe gaan we om met nieuwe typen crisis? Hoe kunnen we ons netwerk nog beter benutten en zij ons? Hoe maken we onze crisisorganisatie flexibeler en effectiever? Hoe zorgen we dat burgers en bedrijven zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen veiligheid? Hier gaan we de komende jaren mee aan de slag op onze IJssellandse manier: nuchter en omgevingsbewust.”

Vanuit binding en verbinding met onze omgeving en eigen organisatie, vanuit vertrouwen in onszelf en onze omgeving, met ons vakmanschap als voorwaarde en kracht.”

Arjen Schepers, directeur veiligheidsregio en commandant brandweer