Door naar de hoofd inhoud

NL-Alert testbericht op maandag 7 juni

1 juni 2021

Op maandag 7 juni verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Ook in IJsselland. Zo ervaar je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Je ontvangt het NL-Alert testbericht op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, mocht je oordopjes of een koptelefoon gebruiken dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

NL-Alert waarschuwt en informeert je bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein, onverwacht noodweer of een giftige stofwolk na een explosie. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden.

Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht direct, kom in actie en help ook de mensen in je omgeving daarbij.

Zo ontvang je een NL-Alert

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan.

Voor het ontvangen van NL-Alert hoef je niets in te stellen op je mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Naast NL-Alert op je mobiel, zie je NL-Alert ook op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden.

Hoe zendt de overheid NL-Alert uit

De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert uitgezonden moet worden. Dit is afhankelijk van de plek van het incident, maar bijvoorbeeld ook van hoe de wind staat. Een gevaarlijke gifwolk kan zo ook jouw woonplaats bereiken terwijl je mogelijk kilometers verderop woont. De gezamenlijke meldkamer van politie, brandweer en ambulance stelt het NL-Alert tekstbericht op. En zendt dit vervolgens uit naar alle zendmasten in het betreffende gebied. Ben je verbonden met een zendmast in dit betreffende gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

NL-Alert is ook te zien op steeds meer digitale reclameborden en digitale reisinformatieschermen in stationshallen. Zie je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht, kom in actie en help anderen.

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert niet ontvangt:

  • De mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand;
  • Je had tijdelijk geen bereik;
  • Je mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond.

Meer weten?

Wil je meer weten over NL-Alert of over het testbericht dat wordt verzonden op 7 juni? Ga dan naar www.crisis.nl. Wil je meer weten over het maandelijkse alarm? Bekijk dan deze pagina op onze website.