Door naar de hoofd inhoud

Hectiek in en rond de PI in Zwolle

4 november 2019
politie pakt iemand op

Op vrijdag 1 november ontstond er hectiek in en rond de penitentiaire inrichting (PI) in Zwolle. Vanwege een brand moesten er twee afdelingen ontruimd worden. Bijna honderd gedetineerden werden overgebracht naar andere gevangenissen. Van een echte melding was gelukkig geen sprake, het betrof een crisisoefening in samenwerking met andere hulpdiensten.

Het scenario van de crisisoefening betrof een brand binnen de gevangenismuren. Een sprinklerinstallatie op twee cellenvleugels was kapot en de gewond geraakte monteur moest met een ambulance worden afgevoerd. Voor gedetineerden was het niet meer veilig om te blijven, zij moesten geƫvacueerd worden naar een andere gevangenis. Een flinke organisatorische en logistieke klus die met hulp van Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) en de politie geregeld werd. DV&O zette twee grote cellenbussen in en stuurde daarnaast zes gewone busjes naar PI Zwolle. De politie kwam met twee wagens om twee vluchtgevaarlijke gedetineerden veilig over te plaatsen.

Rol gevangenen

De rol van gevangenen werd gespeeld door scholieren van de opleidingen particuliere beveiliger en coƶrdinator beveiliging van het Deltion College in Zwolle. Voor de jongeren was het bezoek aan de gevangenis een mooie kennismaking met een organisatie waar ze in de toekomst mogelijk aan het werk kunnen. Terwijl ze in de sporthal binnen de muren aan het wachten waren op hun evacuatie, konden ze op een informatiemarkt ter plekke alvast kennismaken met diverse onderdelen van het werken in een penitentiaire inrichting.

Een geslaagde en leerzame oefening

We kijken terug op een geslaagde en nuttige oefening. Gezamenlijk oefenen met DV&O, de PI, politie en ambulancedienst om de kennis te vergroten. Want stel dat er echt iets aan de hand is binnen de PI, waar ruim 400 mannen en vrouwen vastzitten en bijna 500 mensen werken. Dan is het goed om elkaar zo snel mogelijk te vinden zodat de juiste stappen gezet kunnen worden om een calamiteit op te lossen.