Door naar de hoofd inhoud

Oefening op locatie Veldzicht

2 januari 2024

Dinsdag 19 december oefenden de leden van het CoPI (Commando Plaats Incident) samen met veldeenheden van de politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht in Balkbrug.

Het scenario – een gasexplosie in de centrale keuken met brand en meerdere gewonden tot gevolg – werd twee keer beoefend, ’s middags en in de avonduren. Om zo realistisch mogelijk te oefenen zorgden collega’s van team Vakbekwaamheid voor professionele enscenering in en bij de keuken, met rook, ‘vlammen’, oefenpoppen en raamfolies met gesprongen glas als decoratie.  

Oefendoelen

De oefendoelen bestonden uit onder meer samenwerking tussen het crisisteam van Veldzicht en het CoPI, onderlinge communicatie tijdens het aanrijden en tijdens de incidentbestrijding, inzicht in de doelgroep en verantwoordelijkheden van Veldzicht en in elkaars bevoegdheden. Beide oefensessies leverden mooie inzichten op waarvan een aantal zeker een vervolg zullen krijgen. “Goed om dit samen te doen. Het was een leerzame oefening”, aldus oefenleiders Yorick van der Wit en Justin Bakker.