Door naar de hoofd inhoud

Onthulling ooievaarsnest gemeente Raalte

Donderdag 21 april werd het ‘nieuwe’ ooievaarsnest onthuld bij basisschool De Vogelaar in Raalte. Dit werd gedaan door onze directeur Arjan Mengerink, burgemeester Martijn Dadema van de gemeente Raalte en basisschooldirecteur Jan Willem Hendriks.

In april 2021 nestelde een ooievaarsstel zich in de gemeente Raalte op de WAS mast (de maandelijkse sirene). In samenwerking met de gemeente Raalte is er toen tijdelijk besloten deze mast uit te schakelen voor de maandelijkse sirenetest om 12.00 uur. Nadat duidelijk werd dat de ooievaars waren uitgevlogen en het nest niet meer gebruikt werd, hebben we het van de mast verwijderd. Vervolgens hebben we dit nest op een speciale ooievaarsnestpaal en op een veiligere plek teruggeplaatst. Een ecoloog heeft de gemeente en de veiligheidsregio hierbij geadviseerd. De ooievaars weten het nieuwe nest inmiddels te vinden.

Educatief programma over de ooievaar

Omdat het nieuwe ooievaarsnest in de buurt van basisschool De Vogelaar is geplaatst, is deze school nauw betrokken geweest. Er is zelfs in de weken voor de onthulling een educatief programma gemaakt voor de leerlingen. De onthulling vond daarom plaats in het bijzijn van de leerlingen van De Vogelaar. Met een knutselopdracht over de ooievaar konden de leerlingen een prijs winnen. De winnaar van deze knutselopdracht is vervolgens gekozen door Martijn Dadema en Arjan Mengerink. De onthulling en de prijsuitreiking vormden een mooie afsluiting van dit thema. “Mooi om als Veiligheidsregio IJsselland mede ruimte te kunnen bieden aan nieuw leven.”; vertelt Arjan Mengerink.