Door naar de hoofd inhoud

PERSSTATEMENT: Crisisnoodopvang Genemuiden, hongerstaking voorbij

elf gemeenten veiligheidsregio IJsselland ingetekend op kaart

Namens: Veiligheidsregio IJsselland, gemeente Zwartewaterland en COA

De asielcrisis speelt in het hele land, ook bij alle gemeenten in IJsselland. De boot in Genemuiden is één van de opvanglocaties in onze regio. We hebben begrepen dat bewoners al maanden wachten op hun eerste interview met IND. Daar begint onrust te ontstaan. Enkele bewoners weigerden daarom te eten.

Door een delegatie vanuit Veiligheidsregio IJsselland is gisteren gesproken met vrijwilligers en bewoners. Daarin is bemiddeld, geluisterd naar vragen en zorgen en is de situatie uitgelegd. We begrijpen dat bewoners heel veel vragen hebben en weer verder willen met hun leven. De IND komt vrijdag 10 februari op de boot om de bewoners te informeren. Dat bericht werd gisteren door de bewoners positief ontvangen. Na de interventie van het COA op de boot geven de vluchtelingen aan dat de hongerstaking voorbij is en dat ze vanavond weer gaan eten.

De rol van Veiligheidsregio IJsselland en de gemeenten gaat vooral over faciliteren van de crisisnoodopvanglocaties. Het behandelen van de asielaanvraag ligt bij IND. Binnen de regio kijken Veiligheidsregio IJsselland en de gemeenten of er per 1 maart vervangende opvang is. Daar zijn kansen, maar zodra het rijp is om te delen zal de betreffende gemeente dit delen.

Vanavond komt het Veiligheidsberaad samen in aanwezigheid van Staatsecretaris van der Burg om te spreken over de situatie na 1 april.