Door naar de hoofd inhoud
brandweermannen reanimeren oefenpop

Realistisch oefenen in leegstaande fabriek

“We zetten een complexe oefening als dit graag groots op zodat zoveel mogelijk brandweercollega’s op een realistische wijze kunnen oefenen”, vertelt Henk Locht, adviseur vakbekwaamheid. “De voorbereidingen van deze reeks oefeningen zijn daarom ook al een half jaar van tevoren gestart.”

Om ons werk goed uit te voeren is het belangrijk dat de kennis en kunde van brandweermensen op peil is. Op die manier kunnen we 24 uur per dag, zeven dagen per week klaarstaan om incidenten te bestrijden en te voorkomen en risico’s te beperken. Daarom oefenden brandweerposten uit Deventer, Olst-Wijhe en Raalte van 7 tot 18 oktober samen tijdens de DOWR-oefening. In acht dagen tijden deden maar liefst 24 ploegen van elf brandweerposten mee.

Op locatie: DOWR-oefening

Snelle branduitbreiding

De voormalige Auping fabriek in Deventer werd getransformeerd tot de locatie waar een hevige brand uitbrak. “Door de grootte van het complex kan een brand zich gemakkelijk uitbreiden”, vertelt Henk Locht. Diverse dilemma’s, zoals een tweede brandhaard en mensen die zich nog in het complex bevonden, kwamen tijdens de oefening naar voren.

Samenwerking en afstemming

Niet alleen de brandweer maar ook andere hulpdiensten namen deel aan de DOWR-oefening. Zo oefenden ook de ambulancedienst en het Commando Plaats Incident (CoPI) mee. Bij een groot incident waar afstemming tussen hulpdiensten en regie nodig is, komt het CoPI in actie. In het CoPI werken de hulpverleners als één team samen om de inzet te coördineren.

Trainen en oefenen

Trainen en oefenen is een ontzettend belangrijk onderdeel van het werk van alle hulpdiensten. Zo bereiden zij zich voor op risico’s die realiteit worden. Tijdens een incident, ramp of crisis gaan zorgvuldig overleg en voorbereiding over in daadkracht en leiderschap en doet iedereen waarvoor hij of zij getraind is: de veiligheid herstellen en bewaken.

“We oefenen graag zo realistisch mogelijk”, geeft Henk Locht aan. “Op deze manier voelen de deelnemers ook de spanning en adrenaline die ze bij een echte inzet ook ervaren.”