Door naar de hoofd inhoud

Ruim 300 bezoekers kennismakingsavonden AED & reanimatie

21 november 2019
AED met pop

Om (lokale) veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid te stimuleren plaatsten we bij 15 brandweerkazernes een openbare AED. Omwonenden werden uitgenodigd voor een avond waar zij kennis konden maken met reanimatie en AED. De afgelopen 3 maanden bezochten ruim 300 mensen deze avonden.

Bezoekers kregen meer informatie over reanimaties en AED’s, konden ervaren hoe het is om te reanimeren op een speciale reanimatiepop én kregen informatie over burgerhulpverlening. Ook konden ze zich aanmelden voor een vervolgcursus van het Rode Kruis. En dat laatste gebeurde massaal: 130 mensen gaven zich op voor de cursus. Inmiddels zijn er 8 cursusdagen geweest en zijn al 51 certificaten uitgereikt.

“Ik ben blij dat we ook op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid in Giethoorn.”

Bart Tuin, ploegleider brandweerpost Giethoorn

HartslagNu

De 15 AED’s zijn allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Voor 2 van 15 AED’s is al een oproep geweest via HartslagNu. De AED is in beide gevallen opgehaald door een burgerhulpverlener.

Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen.

Onderzoek door Ambulance IJsselland

Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED, aan de buitenkant van de kazerne, van toegevoegde waarde is. Bij dit onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s (zoals beperkt, of 24/7 beschikbaar). We hebben het advies van de ambulancedienst gevolgd en AED’s geplaatst bij de brandweerposten in: Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.

“Het was rond Sinterklaas. Ik had net een boodschappenlijstje gemaakt toen mijn mobiel begon te piepen. HartslagNu. Het slachtoffer bevond zich een paar straten verder op. Ik heb alles laten vallen en ben meteen op de fiets gesprongen. Het is een hele bijzondere ervaring. Van het ene moment op het andere zit je in een andere wereld. Zo ben je bezig met de pepernoten en zo sta je bij een wildvreemd persoon in de slaapkamer…”

Norbert Bosman, Burgerhulpverlener

Meer informatie

Meer weten over reanimatie, AED en burgerhulpverlening? Ga naar de pagina  AED en HartslagNu.