Door naar de hoofd inhoud

Start campagne Stop CO-vergiftiging

Nog steeds vallen er jaarlijks doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging. De campagne Stop CO-vergiftiging die Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting vandaag starten, is daarom ook van levensbelang.

Dat er jaarlijks nog steeds doden en gewonden vallen door een CO-vergiftiging is zorgwekkend. Gedurende de maand februari voeren Brandweer Nederland, de Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 veiligheidsregio’s campagne om slachtoffers door CO-vergiftiging te voorkomen.

Ventileer – Controleer – Alarmeer

De campagne heeft een belangrijke boodschap: ventileer (laat 24/7 een raam of rooster op een kiertje staan) – controleer (laat je verwarmingstoestel minimaal 1x per jaar controleren door een gecertificeerd vakman) – alarmeer (plaats een CO-melder). Onderdeel van de campagne is de online adviestool op www.co-wijzer.nl. Na het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen geeft deze CO-wijzer een persoonlijk advies hoeveel CO-melders je in je huis nodig hebt en waar ze wel of juist niet moeten geplaatst moeten worden.

Grote impact op je leven

Een CO-vergiftiging gaat je niet in de koude kleren zitten en heeft een enorme impact. Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat maar 25% van de mensen thuis een CO-melder heeft. Een schrikbarend laag percentage. Terwijl een relatief kleine investering ervoor kan zorgen dat je gewaarschuwd wordt als er CO vrijkomt in de woning, zodat jij én je huisgenoten veilig naar buiten kunnen gaan.

Campagne Stop CO-vergiftiging

Met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ vragen Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting aandacht voor de gevaren van koolmonoxide en hoe je een vergiftiging kunt voorkomen en herkennen. Voor deze campagne is er een CO-wijzer uitgebracht die online te raadplegen is. Ook op www.brandweer.nl/koolmonoxide vind je meer informatie over koolmonoxide.