Door naar de hoofd inhoud

Stook veilig of stook niet

De kosten van gas en elektriciteit zijn de laatste maanden flink gestegen. Hierdoor wordt in huishoudens druk gezocht naar andere, goedkopere manieren om het huis te verwarmen. Dat is begrijpelijk. Maar er zijn ook risico’s. Zet (brand)veiligheid in huis en je eigen gezondheid op één!

Brandweercommandant Carolien Angevaren spreekt namens Brandweer Nederland:

“We krijgen veel vragen over de veiligheid van olie- en petroleumkachels en het aansteken van kaarsen in huis. Het gaat dan om brandveiligheid maar ook om gezondheidsrisico’s die kunnen optreden bij het inademen van rook en fijnstof. Dat is niet gezond en daarnaast is er ook het risico op koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding.”

De houtkachel als centrale verwarming

In veel huizen is een houtkachel met schoorsteen aanwezig. Eerder brandde deze kachel vooral voor de gezelligheid. Nu wordt de houtkachel vaak gebruikt als alternatief voor de centrale verwarming. Voor het veilig en gezond branden van een houtkachel geven de deze tips:

  1. Gebruik droog hout en brand volgens de Zwitserse methode
  2. Laat de schoorsteen minimaal 1x per jaar vegen door een specialist
  3. Zorg voor een rookmelder en CO-melder in de ruimte waar je stookt
  4. Ventileer voldoende

Alternatieve manieren van verwarmen

We zien steeds vaker alternatieve manieren van verwarmen. Een trend is de zogenaamde ‘potkachel’. Dit is een kachel gemaakt van een terracottapot en waxinelichtjes. Ons advies? Niet doen!

  • Je kunt snel brand in huis veroorzaken. Dat komt omdat het vet van het waxinelichtje in brand kan vliegen.
  • Het is slecht voor je gezondheid. Er komt drie tot vijf keer meer koolmonoxide en fijnstof vrij dan wanneer je een waxinelichtje vrij laat branden.
  • Je warmt je huis er niet mee op. Dus je bereikt je doel niet.

Kortom: neem geen onnodige risico’s. Niet voor jezelf en ook niet voor de buren. Brandweer Noord- en Oost Gelderland maakte een video:

Meer weten?

Wil je meer weten over veilig stoken? Brandweer Nederland vertelt je er alles over op hun website.