Door naar de hoofd inhoud

Testbericht NL-Alert op 4 juni

23 mei 2018
icoon NL-Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op je mobiele telefoon. Als je NL-Alert op je telefoon hebt geïnstalleerd, ontvang je een bericht als er een noodsituatie is bij jou in de buurt. Daarin staat wat er aan de hand is, waar er iets aan de hand is en wat je zelf moet en/of kunt doen. Er worden ook vervolgberichten verstuurd om je op de hoogte te houden.

Een voorbeeld: bij een grote brand bij jou in de buurt, krijg je de tip om ramen, deuren en ventilatie te sluiten, zodat de schadelijke rook niet in je huis komt. Of bij een gaslek bij jou in de buurt, krijg je het advies direct het gebied te verlaten. Door NL-Alert ben je snel op de hoogte van de situatie en weet je ook wat verstandig is om te doen.

4 juni NL-Alert testbericht

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. De overheid zendt twee keer per jaar een testbericht uit zodat je kunt zien of je je mobiel goed ingesteld hebt. Op maandag 4 juni gaat er weer zo’n testbericht uit. Dat is het moment of te checken of jouw mobiel juist is ingesteld.

Online instelhulp

Sommige mobiele telefoons zijn bij aankoop al ingesteld op het ontvangen van NL-Alert. Anderen moet je zelf instellen. Het is heel eenvoudig, maar verschilt per telefoon. Al bijna 60% van de Nederlanders heeft NL-Alert geïnstalleerd op zijn of haar telefoon. Hoe meer mensen NL Alert hebben geïnstalleerd, hoe beter we met z’n allen reageren op een (dreigende) noodsituatie. Op NL-Alert instelhulp staat uitgelegd hoe je je mobiel goed in kunt stellen.

Meer weten over informatie bij een noodsituatie? Klik hier.