Door naar de hoofd inhoud

Veilig leven

In Nederland zijn we goed voorbereid op calamiteiten en noodsituaties. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Een grote brand, extreem weer of andere bijzondere omstandigheden kunnen vragen om speciale maatregelen.

Als zoiets gebeurt, zijn hulpdiensten er niet altijd direct bij. Tot ze er zijn, ben je op jezelf en elkaar aangewezen. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat je in zo’n situatie moet doen om de gevolgen te beperken.

NL-Alert

Bij een noodsituatie in jouw omgeving wil je weten wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als er bij jou in de buurt een ernstige situatie is, dan kan de overheid een tekstbericht naar je mobiel sturen. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. 

Wat kun jij doen?

Klik op de links en ontdek wat jij kunt doen en wat de overheid doet bij:

Staat de situatie waar je informatie over zoekt er niet bij? Kijk dan op de website crisis.nl.

Stel je mobiel in voor NL-Alert!

De NL-Alert instelhulp geeft aan of je jouw mobiel kunt instellen voor NL-Alert. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet dit nog handmatig gebeuren. Met de online instelhulp stel je jouw mobiel in.

Iedere eerste maandag van de maand wordt, om 12.00 uur, de waarschuwingssirene getest. Als de sirene op een ander moment gaat, dreigt er acuut gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, of alleen in één wijk. Als je de sirene hoort, dan dreigt er dus gevaar in jouw omgeving.

Wat te doen als de sirene gaat?

  1. Ga naar binnen!
  2. Sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.
  3. Luister naar rampenzender RTV Oost en volg instructies op.