Veilig leven

In Nederland zijn we goed voorbereid op calamiteiten en noodsituaties. Toch kan er altijd onverwacht iets ernstigs gebeuren. Een grote brand, extreem weer of andere bijzondere omstandigheden kunnen vragen om speciale maatregelen.

Als zoiets gebeurt, zijn hulpdiensten er niet altijd direct bij. Tot ze er zijn, bent u op uzelf en elkaar aangewezen. Het is daarom erg belangrijk dat u weet wat u in zo'n situatie moet doen om de gevolgen voor uzelf en anderen te beperken.

NL-Alert

Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als er bij u in de buurt een ernstige situatie is, dan kan de overheid een tekstbericht naar uw mobiel sturen. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. 

Wat kunt u doen bij?

Klik op de links en ontdek wat u kunt doen en wat de overheid doet bij:

Staat de situatie waar u informatie over zoekt er niet bij? Kijk dan op de website crisis.nl.

Stel uw mobiel in voor NL-Alert!

De NL-Alert instelhulp geeft aan of u uw mobiel kunt instellen voor NL-Alert. Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet dit nog handmatig gebeuren. Met de online instelhulp stelt u uw mobiel in.

Iedere eerste maandag van de maand wordt, om 12.00 uur, de waarschuwingssirene getest. Als de sirene op een ander moment gaat, dreigt er acuut gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, of alleen in één wijk. Als u de sirene hoort, dan dreigt er dus gevaar in uw omgeving.

Wat te doen als de sirene gaat?
1. Ga naar binnen!
2. Sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.
3. Luister naar rampenzender RTV Oost en volg instructies op.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00