Door naar de hoofd inhoud

Je huis verduurzamen? Even vinken voor de veiligheid

6 juni 2023

We verwachten dat er voor het einde van het jaar 80 miljoen zonnepanelen zijn geïnstalleerd in Nederland. Dat is genoeg voor de stroombehoefte van zo’n 6 miljoen huizen. Maar hoe zit het met de veiligheid van zonnepanelen?

Er komen steeds meer zonnepanelen in Nederland. En daarmee neemt ook het aantal branden met zonnepalen toe. Zonnepanelen kunnen oververhit raken en daardoor in brand vliegen. Je kunt zelf veel doen om de veiligheid te vergroten.

Veilig huis Vinkie helpt

Brandweer Nederland heeft, met medewerking van Holland Solar, Techniek Nederland en het Verbond van Verzekeraars, het ‘Veilig huis Vinkie’ in het leven geroepen. Dit vinkie herinnert je aan de veiligheid van je huis. Kijk voor meer informatie op www.veilighuisvinkie.nl

Tips voor veilige zonnepanelen

Je hoeft niet alles te weten, maar je kunt wel alles vragen. Komt je installateur de zonnepanelen leggen? Pak dan de vinklijst erbij. Zo weet je zeker dat je het meeste uit je panelen haalt. Heb je bijvoorbeeld gecontroleerd dat je omvormer op een stenen of gipsen achtergrond wordt geplaatst? We geven je graag tips voor veilige zonnepanelen:

  • Kies een betrouwbare installateur. Deze herken je aan keurmerk.
  • Kies de juiste plek voor de omvormer. Deze kan namelijk warm worden.
  • Onderhoud je zonnepanelen. Kijk van een afstandje naar je panelen en gebruik de Vinklijst.
  • Safety first. Schakel de zonnepanelen uit als je iets hoort knetteren of als je twijfelt aan de veiligheid.

Meer onderwerpen over duurzame energie

Binnenkort lees je meer over energie in een thuisbatterij en het veilig laden van accu’s zoals van je e-bike of hoverboard.