Door naar de hoofd inhoud

Veilig reizen

Eindelijk, het is tijd voor vakantie! Even lekker zorgeloos genieten en ontspannen. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om veilig te reizen. Wij geven je alle informatie die je nog nodig hebt om veilig te kunnen genieten!

Hectometerpaaltjes

Een ongeluk of een andere noodsituatie op de snelweg is natuurlijk erg vervelend. Maar hoe kun je de hulpdiensten naar de juiste locatie sturen? Daarvoor zijn de hectometerpaaltjes. Dit zijn de groene bordjes die elke 100 meter naast de snelweg staan en bevatten alle informatie die een 112-centralist nodig heeft. Zo lees je het hectometerpaaltje op de juiste manier:

  • Het nummer van de snelweg waar je op rijdt;
  • De rijrichting (links of rechts) waarop het incident is gebeurd. Let hierop als je het incident vanaf de andere rijrichting meldt;
  • De exacte locatie op de rijrichting van de betreffende snelweg:
  • De zwarte letter op het gele vlak is alleen toegevoegd bij op- en afritten en lussen bij knooppunten. Dat maakt het doorgeven van die letter extra belangrijk.

Alarmnummer 1-1-2

De Europese Unie heeft het iedereen makkelijk gemaakt. Alle landen van de Europese Unie (EU) hebben namelijk hetzelfde alarmnummer: 1-1-2. Bovendien gebruiken zo’n 60 andere landen hetzelfde alarmnummer als wij, wel zo handig in hectische situaties.

In geval van een noodsituatie of een acute (medische) hulpvraag kun je 1-1-2 bellen. Maak je zich geen zorgen over de taal. Binnen de EU kun je Engels spreken met de lokale alarmcentrale. De centralist zal, net als in Nederland, vragen welke hulpdienst je wil hebben: politie, brandweer, ambulance. Vervolgens geef je de locatie (plaats en adres) door. Ondanks de hectische situatie is het belangrijk om rustig te blijven. Zo krijgt de centralist het beste een beeld bij wat er aan de hand is en kunnen ze je het beste helpen.

Kijk voordat je op vakantie gaat, naar andere noodnummers van je vakantiebestemming voor niet levensbedreigende situaties en sla deze op in je telefoon. Wil je meer informatie hebben over je vakantiebestemming? Dan heeft het ministerie van Buitenlandse zaken en Douane een handige app. De Reisapp geeft informatie over verkeer, veiligheidsrisico’s, het coronavirus, een reischecklist en tips van de ambassade van jouw vakantiebestemming. Bekijk en download de app hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reis-app-buitenlandse-zaken