jeugd aan het zwemmen in open water

Veilig zwemmen in natuurwater

Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus! In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Lees hier meer over veilig zwemmen in natuurwater.

Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per twee weken.

Een overzicht van de officieel aangewezen zwemwaterlocaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Het is aan te raden om alleen hier te zwemmen omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten worden gehouden.

Vermijd drukte, geef elkaar de ruimte

Kies een zwemlocatie dichtbij huis en ga daar zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar toe. Je mag alleen gebruik maken van zwemlocaties in de natuur (zoals recreatieplassen en meertjes) als je rekening houdt met de volgende spelregels:

  • Vermijd drukte;
  • Houd 1,5 meter afstand, ook in het water. Geef elkaar de ruimte;
  • Betaal contactloos, dus niet met contant geld;
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt, ook als het maar lichte klachten zijn;
  • Volg de aanwijzingen op van personeel en toezichthouders.

Zwemmen verboden? 140 euro

Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een boete van 140 euro als er toch gezwommen wordt in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Rijkswaterstaat.

Veiligheidsregio IJsselland

E: info@vrijsselland.nl
T: 088 - 119 70 00