Door naar de hoofd inhoud

Veilig zwemmen in natuurwater

14 juni 2021
jeugd aan het zwemmen in open water

Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. Volop waterpret dus! In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Lees hier meer over veilig zwemmen in natuurwater.

Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per twee weken.

Een overzicht van de officieel aangewezen zwemwaterlocaties is te vinden op www.zwemwater.nl. Het is aan te raden om alleen hier te zwemmen omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten worden gehouden.

Zwemmen verboden? 150 euro

Tot slot is zwemmen op veel plaatsen ook verboden. Waaghalzen riskeren een boete van 150 euro als er toch gezwommen wordt in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Rijkswaterstaat.