Door naar de hoofd inhoud
Vluchtplan

Vluchtweg op je vakantieadres

Weet jij de vluchtweg op je camping of in je hotel? Als het goed is, heb je thuis met je partner en/of kinderen al eens gesproken over een vluchtweg voor als er brand uitbreekt. Maar doe je dat ook als je op vakantie bent?

Want ook dan is het belangrijk dat je bij deze hectische omstandigheden de snelste vluchtweg kiest en afspraken maakt over bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen of een huisdier.

Wees voorbereid, ook op vakantie

Brand breekt altijd onverwacht uit en kan zich snel verspreiden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je maar drie minuten tijd hebt om je woning bij brand veilig te kunnen verlaten. Het is daarom belangrijk om vooraf een goed vluchtplan te bedenken. Drie ingrediƫnten van een goed vluchtplan:

  1. Kies de kortste weg naar buiten, liefst aan de straatkant of kant waar de hulpdiensten aankomen;
  2. Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet;
  3. Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.

Blijf rustig en bel 112

Probeer in de hectiek die ontstaat toch rustig te blijven zodat je jezelf en eventueel anderen zo snel mogelijk in veiligheid kunt brengen. Zodra je op een veilige plek bent, bel je direct 112. Om de hulpdiensten goed te kunnen informeren, is het handig als je het adres van je vakantieverblijf bij de hand hebt.

Meer tips over veilig vluchten

Er zijn nog veel meer tips over veilig vluchten. De tips van Brandweer Nederland lees je hier.